„Duminica lui Zaheu” la Catedrala Patriarhală

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 21 Ianuarie 2024

La Catedrala Patriarhală din București, Sfânta Liturghie a fost săvârșită duminică, 21 ianuarie, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai istoricului lăcaș de rugăciune.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat că Zaheu a devenit cu adevărat bogat când, copleșit de bunătatea Mântuitorului și onoarea ce i se făcuse și pe care nu o merita, s-a căit și a împărțit avuția sa: „Nu mai avem un alt exemplu de întoarcere atât de rapidă ca aceea a lui Zaheu, care în câteva clipe a făcut asemenea mărturisiri și a arătat o asemenea căință. I-a spus Domnului că jumătate din averea sa o dă săracilor și că întoarce împătrit dacă a nedreptățit pe cineva cu ceva, neuitând cuvântul învățăturii Vechiului Legământ, care cerea ca pentru o oaie răpită de la un nevoiaș să se întoarcă înapoi patru oi. Orice lucru răpit sau câștigat pe nedrept trebuia nu doar oferit persoanei respective, ci adăugat mult pentru a i se șterge greșeala. De aceea, cunoscând preceptele Legii Vechi, Zaheu I-a mărturisit Mântuitorului că va întoarce împătrit celor pe care i-a nedreptățit. În clipa aceea a devenit cu adevărat un om bogat. Până atunci avea avuție, dar nu-i aparținea lui, ci moliilor, ruginii și furilor, așa cum se întâmplă. Zaheu ne uimește. O astfel de întoarcere, de căință este greu de realizat, dacă nu chiar imposibilă”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române la Sfânta Liturghie și de psalți ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale la slujba Utreniei.