Duminica Ortodoxiei, sărbătorită în Mitropolia Banatului

Data: 07 Martie 2017

În prima duminică din Postul Sfintelor Paşti, numită şi Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Catedrala Episcopală din Caransebeş.

În Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. Și anul acesta, un mare număr de credincioși timișoreni au participat la adunarea euharistică, încununând nevoințele ascetice din prima săptămână a Postului Mare cu împărtășirea de Sfintele Taine ale lui Hristos. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul doctor în teologie Alexandru Dan Adam a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Mitropolitane. La momentul cuvenit, părintele Dumitru Vana a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu ocazia Duminicii Ortodoxiei. După slujbă, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre valoarea liturgică și doctrinară a icoanelor, veritabile comori ale credinței, spiritualității, evlaviei și artei iconografice ortodoxe.

Duminica Ortodoxiei, sărbătorită de arădeni

La Arad, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Arhiepiscopală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa multor credincioşi. Cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţiei Sale a fost intitulat „Dumnezeu este pururea de faţă” (cf. lecturilor biblice ale zilei de la Evrei 11; Ioan 1 şi Cazaniei la Duminica I din Post). În cuvântul său, chiriarhul a subliniat, ca introducere la citirea Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, faptul că, în lucrarea mântuirii, omul trebuie să aibă în vedere mereu prezenţa lui Dumnezeu după chipul Căruia a fost creat. Acesta este şi temeiul cinstirii sfintelor icoane ca pildă pentru devenirea credinciosului însuşi spre icoană şi model al credinţei şi faptei creştineşti, a mai subliniat Înalt­preasfinţia Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, la care au participat numeroşi credincioşi, foarte mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine, părintele Simion Mladin a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. După încheierea slujbei, sutele de credincioşi prezenţi s-au bucurat de primirea binecuvântării arhiereşti cu ocazia începutului Postului Mare. La ceas de seară, chiriarhul a participat la slujba Vecerniei şi a Pavecerniţei în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Parohia Arad-Centru. În aceeaşi seară, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a participat, la paraclisul Parohiei Arad-Şega II, la slujba Privegherii pentru părintele dr. Teodor Baba, mutat la Domnul în data de 4 martie. Înaltpreasfinţia Sa a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, dascăli şi studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, unde adormitul în Domnul a fost dascăl până acum doi ani, precum şi de numeroşi credincioşi arădeni.

Duminica Ortodoxiei la Caransebeș

Mulţime de credincioşi, de la copilaşi până la adolescenţi, dar şi adulţi de toate vârstele, au ieşit pe străzile Caransebeşului cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, purtând în mâini icoane. Încă de la orele dimineţii s-au adunat credincioşi şi clerici, alături de ei fiind şi Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, în faţa Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, de unde au plecat în procesiune până la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Foarte mulţi tineri au fost îmbrăcaţi în costume tradiţionale, venind de aproape şi de departe, din toate centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeşului, dar şi din şcolile municipiului. La procesiune au participat şi elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”, precum şi studenţii teologi de la Secţia de Teologie din Caran­sebeș. Ajunși la Catedrala Episcopală, pelerinii au înconjurat sfântul locaş cântând pricesne și cântări bisericești, apoi au intrat înăuntru, unde Prea­sfin­ţitul Părinte Lucian a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi. Corul catedralei a înfrumuseţat slujba prin cântările liturgice. Foarte mulţi credin­cioşi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine la momentul rânduit al slujbei. În cadrul Sfintei Liturghii, părin­tele arhimandrit Constantin Timiş, vicar epar­hial, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

„Am participat la o procesiune impunătoare. Foarte mulți copii de la cele 21 de centre de tineret din Episcopia noastră au venit îmbrăcați în costume tradiționale, cu icoane în mâini și în suflet, și cu toții am mărturisit dreapta credință, credința noastră ortodoxă, în Duminica Ortodoxiei și în anul omagial închinat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre sfintelor icoane, iconarilor și pictorilor bisericești. A fost o procesiune nemaiîntâlnită în Caransebeș. Tineri de toate vârstele s-au reunit ca să-L mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea de-o ființă și nedespărțită și cu toții să fim și să devenim icoane vii pentru eternitate, pentru Mântuitorul Hristos, Care s-a lăsat zugrăvit de noi oamenii, atât El, cât și Maica Domnului, ca noi să avem ferestre spre divinitate, spre Împărăția lui Dumnezeu”, a menţionat Preasfinţitul Părinte Lucian.

Cei peste 500 de copii şi tineri care au participat la procesiune şi rugăciune au fost însoţiţi de profesorii de la şcolile de care aparţin, dar şi de profesorii de religie. În aceeași zi a fost organizat şi un eveniment cultural la Catedrala Episcopală din Caransebeş cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, marcându-se astfel şi Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, Răzvan Fibișan)