Duminica Sfintei Cruci la Catedrala Patriarhală din București

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 06 Aprilie 2021

În Duminica Sfintei Cruci, Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Catedrala Patriarhală de Prea­sfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori ai sfântului lăcaş, a transmis TRINITAS TV.

În cuvântul de învăţătură rostit, Preasfinţia Sa a vorbit despre dobândirea mântuirii prin asumarea crucii personale: „Sfântul Isaac Sirul învaţă că nimeni nu a dobândit cerul prin comoditate. A dobândi cerul, adică a te îmbogăţi cu frumuseţea virtuţilor, a te îmbogăţi în harul lui Dumnezeu şi a prospera întru dreptate, presupune mult efort. De aceea este nevoie de un popas la jumătatea postului. Avem nevoie de o mângâiere şi încurajare, de exemplul Mântuitorului. După mărturia Sfântului Marcu Ascetul, Crucea nu trebuie privită doar ca o sumă a suferinţelor şi a eforturilor de ridicare, ci şi ca o bucurie a faptei bune, pentru că virtutea se săvârşeşte prin străduinţă. Este mult mai anevoioasă lucrarea binelui decât alunecarea pe panta răului”.

Credincioşilor bucureşteni care au participat la sfânta slujbă li s-au alăturat şi preşedinţii filialelor Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), care s-au întrunit în ziua precedentă pentru şedinţa Consiliului Naţional al Asociaţiei la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. După Sfânta Liturghie au fost binecuvântați de Preafericitul ­Părinte Patriarh Daniel, la Reşedinţa Patriarhală.