Duminica Sfintelor Femei Mironosiţe în orașul Galaţi

Un articol de: Pr. Rareș Bucur - 18 Mai 2021

În Duminica a 3-a după slăvitul praznic al Învierii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu, în care se relatează despre aşezarea în mormânt a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi momentul în care femeile mironosiţe au venit cu miruri la mormântul Domnului Hristos, devenind primele martore ale slăvitei Învieri.

În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Femeile Mirono­sițe - lumini pentru viaţa femeilor creştine în Biserică şi în societate”.

Întrucât în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi se află o părticică din moaştele Sfintei Maria Magdalena, credincioşii prezenţi la slujbă au avut posibilitatea de a se închina şi a venera acest odor sfânt.
După Sfânta Liturghie, ierarhul le-a invitat pe toate femeile creştine prezente la slujbă, unele dintre acestea împreună cu copiii, în curtea Reşedinţei arhiepiscopale, pentru a le oferi câteva produse pascale şi pentru un dialog duhovnicesc.

De la Catedrala Arhiepiscopală, ierarhul locului a mers la Parohia „Sfântul Mucenic Antim” din municipiul Galaţi, care şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram, închinat Sfintelor Femei Mironosiţe. În cuvântul de învăţătură, Arhiepiscopul Dunării de Jos a arătat că Mironosiţele Femei sunt modele de credinţă pentru toate femeile creştine, iar din acest motiv, Duminica a treia după Sfintele Paşti a devenit Ziua Femeilor Creştine.

Această parohie este înfrăţită de 14 ani cu Parohia Băndoiu, din Insula Mare a Brăilei, o parohie cu posibilităţi materiale reduse, însă cu creştini iubitori de cele sfinte şi jertfelnici.