Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic

Un articol de: Pr. Cristian Rus - 14 Iunie 2016

În Duminica a 7-a după Paşti, a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, a fost citită la Sfânta Evanghelie, Rugăciunea lui Iisus. Cu această ocazie, ierarhii i-au îndemnat pe credincioşi să aprecieze valoarea rugăciunii şi să rămână la fel de apropiați Bisericii lui Hristos. De asemenea, mai multe biserici au fost sfinţite, iar credincioşii au avut posibilitatea de se închina în Sfântul Altar.

Sute de credincioşi au participat în Duminica după Înălţarea Domnului la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În soborul de preoţi şi diaconi s-au aflat slujitorii Catedralei mitropolitane şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Răzvan Haşcău a fost hirotonit preot pentru Parohia Teliu-Vale, judeţul Braşov.

Răspunsurile liturgice au fost date de corala Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijată de decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu. Corala de la Cluj-Napoca a interpretat „Liturghia Dogmatică” de Gheorghe Şoima, vizita la Sibiu fiind parte a evenimentului „In memoriam Timotei Popovici şi Gheorghe Şoima”. Corul Catedralei mitropolitane din Sibiu a cântat duminica trecută la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, interpretând compoziţiile lui Timotei Popovici.

„Şcoala rugăciunii este Biserica”

La sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre Evanghelia duminicii a 7-a după Paşti, în care s-a prezentat Rugăciunea lui Iisus. Ierarhul a subliniat rolul rugăciunii în viaţa duhovnicească a credincioşilor şi în viaţa Bisericii: „Este impresionantă rugăciunea aceasta înălţată de Fiul lui Dumnezeu, preluând cu Sine toată datoria firii umane dependente de Dumnezeu, dar printr-o totală dăruire de Sine. Învăţăm astăzi ce valoare are rugăciunea, pentru că de foarte multe ori înţelegem rugăciunea ca o simplă adresare către Dumnezeu prin cereri. În mintea noastră primează rugăciunea de cerere, dar iată cum Mântuitorul Iisus Hristos ne învaţă El, prin rugăciunea Sa, că şcoala rugăciunii este Biserica. Biserica ne învaţă ca, întâi de toate, să-I aducem lui Dumnezeu preamărire”.

În semn de preţuire faţă de activitatea coralei Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca şi faţă de legăturile culturale, academice şi teologice dintre cele două Facultăţi de Teologie, de la Cluj-Napoca şi de la Sibiu, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit distincţia „Crucea şaguniană pentru preoţi” dirijorului, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu. De asemenea, ierarhul a oferit întregului cor un act de cinstire.

„Am venit aici cu gândul de a-l readuce în memorie, în amintire şi prezenţă cu sufletul pe marele compozitor părintele Gheorghe Şoima. De aceea, am interpretat liturghia sa, numită «Liturghia dogmatică» şi, în felul acesta, să-i simţim prezenţa plină de har, o prezenţă mângâietoare, care a făcut din Catedrala mitropolitană din Sibiu una dintre cele mai râvnite biserici din Transilvania prin corul pe care l-a dirijat şi prin seriile de absolvenţi ai Institutului Teologic de la Sibiu”, a spus pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

Târnosire la Zalău

Cu o săptămână înainte de sărbătoarea Rusaliilor, Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău a fost târnosită de către Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului și de către Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului. Alături de cei doi ierarhi au slujit la acest eveniment unic în viața parohiei peste 40 de preoți și diaconi, curtea locașului de cult devenind neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioși care au dorit să fie prezenți la sărbătoarea bisericii. După depunerea moaș­telor în piciorul Sfintei Mese și ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu aghiasmă, Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe un podium amenajat în vecinătatea locașului de cult.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către IPS Mitropolit Andrei, iar la final, ierarhul a oferit parohului Claudiu Nechita „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție bisericească a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, iar PS Episcop Petroniu a oferit celor doi preoţi slujitori la această biserică diplome de apreciere pentru activitatea administrativ-gospodărească și pastoral misionară. Diplome au fost oferite şi membrilor Consiliului parohial și principalilor binefăcători care au ajutat la ridicarea bisericii în cei 16 ani.

Piatra de temelie a Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău a fost sfințită în anul 2000, lucrările fiind coordonate de către părintele Alexandru Horvat. Concomitent cu ridicarea bisericii a fost înălțată casa parohială și anexele de pe lângă locașul de cult. După trecerea la Domnul a parohului Alexandru Horvat, la sfârșitul lunii iulie a anului 2014, PS Episcop Petroniu a numit ca paroh pe Claudiu Nechita, apropiat colaborator al părintelui Alexandru Horvat, care, alături de părintele Ioan Pop, preot coslujitor la această biserică, a dus la final lucrările.
„Cu multă bucurie am răspuns la invitaţia Preasfinţitului Petroniu de a participa la sfinţirea acestei biserici al cărei hram este «Pogorârea Sfântului Duh», ctitorie care realizăm că a presupus multă dăruire şi multă jertfă, din partea părintelui Horvath, Dumnezeu să îl ierte, iar acum este finalizată şi participăm cu drag la sfinţirea ei”, a spus IPS Mitropolit Andrei.

Liturghie arhierească la Ursad, Eparhia Oradiei

În Duminica a șaptea după Paști, a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, 12 iunie, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Ursad, Protopopiatul Tinca. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat și sfințirea unei noi troițe, ridicată în curtea bisericii.

În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice duminicale, de la Sfântul Evanghelist Ioan, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa celui dintâi Sinod Ecumenic, ţinut la Niceea, în anul 325, subliniind rolul determinant pe care Sfinţii Părinţi participanţi l-au avut în apărarea dreptei credinţei și în păzirea unităţii Bisericii, combătând erezia lui Arie şi formulând prima parte a Simbolului de credinţă, definitivat la cel de-al doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381. De asemenea, ierarhul a adresat un îndemn părintesc preoților și credincioșilor de a înălța rugăciuni în această perioadă pentru buna desfășurare a lucrărilor Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe ce urmează a avea loc între 16 și 27 iunie, în insula Creta.

În cadrul slujbei, PS Episcop Sofronie a hirotesit pe parohul Ioan Mihael Trip întru sachelar, pentru lucrarea pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească desfăşurată în mijlocul comunității parohiale încre­dințată spre păstorire în anul 2014.

Sărbătoare la Huta, Cluj

În Duminica a VII-a după Paști, 12 iunie, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit Sfânta Liturghie alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din satul natal, Huta, comuna Chiuiești, județul Cluj.

Satul Huta din comuna Chiuiești a îmbrăcat straie de sărbătoare, duminică când a avut loc cea de-a treia ediție a „Sărbătorii fiilor satului”.

La invitația PS Episcop Gurie și cu binecuvântarea IPS Mitropolit Andrei, în satul clujean au poposit Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, și Preasfințitul Emilian Loviș­teanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
În cuvântul de învățătură, PS Episcop Nicodim le-a vorbit celor prezenți despre „lupta cea bună pe care trebuie să o ducem în această lume, fiecare pas din viață noastră trebuind să fie orientat spre mântuirea sufletului și dobândirea bucuriei celei veșnice în Împărăția lui Dumnezeu”. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși „să rămână la fel de apropiați Bisericii lui Hristos și să țină cu tărie la valorile morale și tradiționale ale poporului nostru dreptcredincios român”.

După Sfânta Liturghie, soborul de ierarhi, preoți și diaconi au săvârșit slujba Parastasului în care au fost pomeniți ctitorii, ostenitorii, slujitorii și credin­cioșii Parohiei Huta care au trecut la cele veșnice în nădejdea Învierii și a moștenirii darurilor celor cerești ale lui Hristos.

La final, PS Episcop Gurie a mulțumit tuturor ierarhilor care au participat la Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Andrei, pentru binecuvântarea acordată spre a se săvârși Sfânta Liturghie arhierească în satul Huta, celor care s-au implicat în organizarea evenimentului și tuturor celor pre­zenți, îndemnându-i „să țină făclia sufletelor lor aprinsă spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu și dobândirea Împărăției Cerurilor”.

Târnosirea la Băbăşeşti, Satu Mare

Duminică, 12 iunie, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Băbăşeşti, Protopopiatul Satu Mare, unde este paroh Adrian Arba. Din sobor au făcut parte pr. Ioan Socolan, protopop de Satu Mare, şi alţi preoţi şi diaconi. Cu ocazia târnosirii, biserica a primit, pe lângă hramul istoric „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” şi al doilea hram, „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, cu ocazia „Anului Comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”.

Construcţia bisericii, din piatră şi cărămidă, a început în 1893, iar pictura a fost realizată între anii 1983-1984, de către soţii Ioan şi Doina Szekessy. În cei 120 de ani de existenţă, biserica a fost renovată de mai multe ori, iar cele mai importante lucrări au fost executate din 1995 până în prezent, sub păstorirea părintelui Adrian Arba.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă în aer liber, aşezată în curtea bisericii. Răspunsurile de la strană au fost date de un grup de teologi, dirijaţi de pr. Petrică Aurelian Covaciu, dirijorul corului Catedralei Episcopale din Baia Mare.

În cuvântul de învăţătură, PS Iustin Sigheteanul s-a referit la Evanghelia duminicii, a Rugăciunii lui Iisus şi la semnificaţia duminicii a şaptea după Paşti a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, la care au fost întocmite primele şapte articole din Simbolul de Credinţă. Arhiereul le-a explicat credincioşilor deosebirea dintre Biserica lui Iisus Hristos, care este unică, şi aduce în faţa credincioşilor doar învăţăturile Mântuitorului din Sfânta Scrip­tură, şi confesiuni, care aduc şi învăţături lumeşti.

Pentru activitatea pastoral misionară, edilitar-gospodărească, social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii, parohul Adrian Arba a fost distins cu rangul de iconom stavrofor. Consiliul Parohial şi binefăcătorii au primit diplome de vrednicie. La slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost prezente oficialităţi centrale şi locale.