Duminica Tuturor Sfinților în Muntenia și Dobrogea

Un articol de: Marius Nedelcu - 13 Iunie 2017

În Duminica Tuturor Sfinților, în eparhii din Muntenia și Dobrogea, ierarhii au slujit la parohii care și-au sărbătorit hramul și au binecuvântat poporul binecredincios. De asemenea, credincioșii au fost îndemnați să urmeze învățătura Bisericii privitoare la perioada specială de pregătire care a început luni, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Credincioșii Parohiei Găvana I din municipiul Pitești au sărbătorit duminică hramul și 200 de ani de existență a bisericii parohiale. Cu acest prilej, IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din curtea bisericii. În cuvântul de învățătură, chiriarhul locului a vorbit despre importanța acestei duminici, închinată tuturor sfinților cunoscuți și necunoscuți. Cu această ocazie, părintele paroh Gheorghe Stănescu a marcat importanța evenimentului pomenind ctitori și binefăcători care au susținut biserica piteșteană timp de două secole. Biserica din cartierul Găvana I a fost zidită din temelie în anul 1817.

Sfințirea bisericii Parohiei Odobasca de Munte, din județul Vrancea

Duminică, IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit pictura bisericii Parohiei Odobasca de Munte, județul Vrancea. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei. În cadrul Sfintei Liturghii, Înalt­prea­sfinția Sa l-a hirotonit întru diacon pe teologul Ioan Mihalașcu. La final, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a spus în cuvântul de învățătură că „nimeni nu poate ajunge la desăvârșire sau la sfințenie decât numai prin lucrarea Duhului Sfânt în viața sa”, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. Biserica Parohiei Odobasca de Munte a fost ridicată în perioada 2007-2010 și a fost târnosită la 11 iulie 2010.

Cinstirea Sfântului Ierarh Luca la Galaţi

Duminică, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei, la capela Spitalului de copii „Sfântul Ioan” din Galați a fost săvârșită Sfânta Liturghie, iar la momentul liturgic cuvenit, o parte dintre copiii internaţi au fost împărtăşiţi. Cu această ocazie, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa cadrelor medicale şi a copiilor internaţi aici, a săvârşit o slujbă de mulţumire şi o rugăciune pentru sănătatea pacienților. În cuvântul său, chiriarhul Dunării de Jos a spus că „toţi sfinţii sunt doctorii vindecători ai suferinţelor noastre sufleteşti şi trupeşti”. La final, ierarhul i-a încurajat pe cei aflaţi în suferinţă şi le-a oferit iconiţe şi alte daruri. Cu ocazia sărbătorii celui de-al doilea hram, Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Galaţi a derulat ample programe liturgice, pastoral-misionare, educa­ţio­nale şi social-filantropice, în pe­rioada 14 mai - 11 iunie. În zi­ua hramului, un sobor de pre­oţi şi diaconi a oficiat slujba Sfintei Liturghii, la care au participat numeroşi tineri. La slujbă au participat şi 15 copii, în­so­țiți de preotul lor, din Parohia Titcov - Insula Mare a Brăilei. În aceeaşi zi de prăznuire, a avut loc ceremonia de premiere a celor 30 de par­ticipanți la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, în anul şcolar 2016-2017, cărora le-au fost oferite diplome şi daruri.

Sfințirea lucrărilor exterioare la Parohia Prozanic din Călărași

Duminică, PS Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Prozanic, Protopopiatul Oltenița, județul Călărași, unde a săvârșit Sfânta Liturghie și o slujbă de binecuvântare a lucrărilor exterioare efectuate la biserica parohială. În cuvântul de învăță­tură, PS Părinte Vincențiu a explicat pericopa evanghelică a zilei şi a spus că sfinţii sunt rodul lucrării Duhului Sfânt în Biserica lui Hristos. După Sfânta Liturghie, chiriarhul locului a săvârșit slujba Parastasului pentru fericiții ctitori, slujitori și binefăcători ai acestei biserici.

PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit, duminică, Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Bolintin Deal I din județul Giurgiu. Tot duminică, la Centrul cultural-pastoral „Gavril Drugănescu” din localitatea Florești Stoenești, a avut loc conferința de primăvară a preoților din Protopopiatul Bolintin. Temele abordate s-au încadrat în tematica generală a Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești.

Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Tulcea.