Ecaterina Teodoroiu - un secol de la trecerea la cele veşnice

Un articol de: Diac. Gheorghe Cioiu - 26 August 2017

Marţi, 22 august, s-au împlinit 100 de ani de la trecerea la cele veşnice a Ecaterinei Teodoroiu. Cu acest prilej, eroina neamului nostru a fost omagiată în mod deosebit de gorjeni printr-o serie de activităţi şi evenimente, organizate în municipiul Târgu Jiu.

Manifestările cultu­ral-religioase de­dicate împli­nirii unui secol de la trecerea la ceruri a Ecaterinei Teodoroiu au început cu slujba Parastasului săvârşită la Biseri­ca „Adormirea Maicii Domnului” din Vădeni, acolo unde s-a născut şi a fost botezată. Un alt moment emoționant a avut loc la Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu”, unde a fost sădit un stejar. Ziua s-a încheiat cu un ceremonial la Mausoleul „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, la care a participat şi Înaltprea­sfinţitul Părinte Iri­neu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Tot aici, Ansamblul artistic „Doi­na Gorjului” a sus­ținut un moment special. La final, toţi cei care au luat parte la eveniment au pornit într-o procesiune „in memoriam”, pe axa „Constantin Brâncuşi”: Masa Tăcerii - Biserica „Sfinţii Apostoli” - Coloana Infinitului, acolo unde a avut loc proiecţia filmului docu­mentar „Cătălina Teodoroiu - eroina poporului român”.

„Model de dăruire, credinţă şi sacrificiu”

În cuvântul rostit la Mausoleul „Ecaterina Teodoroiu”, IPS Pă­rinte Irineu a subliniat modelul de credinţă şi dăruire pus în slujba poporului român, pe care ni-l oferă cea pe care o numim cu toţii „Ero­ina de pe Jiu”. „O cinstim pe Ecaterina Teodoroiu pentru că este un model de dăruire, credinţă şi sacrificiu pentru poporul român, pentru libertatea şi demnitatea noastră. De aceea, avem la rândul nostru datoria recunoştinţei, datoria de a-i aduce un pios omagiu şi a o purta permanent în rugă­ciunile noastre. Prin faptele ei de pe câmpul de luptă şi din afara acestuia, prin jertfa sa supremă, Eca­terina Teodoroiu a devenit un bun naţional, a intrat definitiv în istoria şi în inimile noastre. Cinstirea pe care astăzi i-o aducem trebuie însă să ne îndemne şi la momente de reflecţie, de meditaţie asupra modului în care ne orga­nizăm şi ne trăim viaţa sub toate aspectele ei, asu­pra datoriei pe care o avem de a ne pune în slujba semenilor, a comunităţilor în care vieţuim, pentru a apăra valorile pe care strămoşii noştri le-au apărat şi ni le-au transmis din generaţie în generaţie, de foarte multe ori chiar cu preţul vieţii lor”, a spus Mitropolitul Olteniei.

Ecaterina Teodoroiu, născută Cătălina Vasile Teodoroiu, a văzut lumina zilei în localitatea Vădeni, Gorj, şi a murit eroic la 22 august 1917, în fruntea unui pluton de infanterie în luptele de la Mă­răşeşti. După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă me­dicală pe frontul din regiunea ei natală. Din dorința de a-l răz­buna pe fratele său care murise pe câmpul de luptă, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de com­batanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital a fost decorată de Casa Regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.