Economisirea, un obicei pentru o treime dintre români

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 27 Ianuarie 2020

Doar 34% dintre români economisesc cu regularitate o parte din venit, potrivit unui sondaj realizat la finele anului trecut, procent în scădere față de 2018, când datele unui sondaj similar, realizat de aceeaşi companie, arătau că 45% din persoane economiseau cu regularitate din venitul propriu.

„În pofida creşterilor salariale recente, mai puţini români reuşesc să facă economii“, comentează autorii cercetării.

De asemenea, aproximativ 60% dintre respondenţi au declarat că nu pot economisi nimic din ce câştigă, în timp ce, la sondajul din 2018, 51% din persoane erau în această situaţie.

În ceea ce priveşte pensia publică, circa 50% din respondenţi precizau în 2019 că aceasta va fi venitul de bază la vârsta pensionării, în timp ce în 2018 ponderea era de 56%. 

„Încrederea în pensiile publice ca venit de bază la vârsta pensionării este în scădere“, notează autorii studiului, referitor la această atitudine a respondenţilor faţă de sistemul public de pensii.

De asemenea, 53% dintre cei intervievaţi consideră că sistemul pensiilor de stat este nesigur, deoarece numărul celor care contribuie este în scădere, iar 50% cred că în prezent Guvernul se împrumută pentru a plăti pensiile de stat.

Rezultatele sondajului mai arată că 83% dintre respondenţi nu au economii pentru perioada pensiei.

Sondajul a fost realizat de ISRA Center pentru Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) în perioada 24 octombrie - 18 noiembrie 2019, pe 1.147 de persoane active, cu vârsta între 20 şi 55 de ani şi cu venituri lunare de peste 2.500 de lei.