Ediţia a II-a a Taberei „Tânărul din Petrodava“, cu tema „Căsătoria - Taină a iubirii“

Data: 09 Septembrie 2016

Asociaţia Tineretul Ortodox Român, filiala Piatra Neamţ, având binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi sprijinul Protopopiatului Piatra Neamţ, organizează, în perioada 16-18 septembrie 2016, evenimentul „Tânărul din Petrodava“ (ediţia a II-a), având ca temă „Căsătoria - Taină a iubirii“. Căsătoria este un mare dar, iar dacă vă ajută Dumnezeu să vă căsătoriţi, gândiţi-vă că scopul principal este să te mântuieşti prin ea.

Căsătoria pare să unească două persoane, însă nu sunt două, ci trei. Bărbatul se căsătoreşte cu femeia, şi femeia se căsătoreşte cu bărbatul, iar cei doi împreună se căsătoresc cu Hristos.

Există mai multe feluri de a închipui dragostea pentru aproapele, iar monahismul şi căsătoria sunt, în egală măsură, „taine ale iubirii“, însă forma de temelie pentru comuniune rămâne dragostea de început dintre bărbat şi femeie sub Taina Căsătoriei. Exemplele ne sunt bine definite de către sfinţii canonizaţi care au fost căsătoriţi, dar pe care viaţa conjugală nu i-a împiedicat să ajungă pe cele mai înalte culmi ale duhovniciei. Putem să facem trimtere către Sfinţii Adrian şi Natalia, Sfinţii Isaac şi Rebeca, Sfinţii Ioachim şi Ana, find pilde pentru tinerii creştini.

Credinţa ortodoxă nu este abstractă, ci personală. Responsabilitatea sa nu este aceea de a elabora principii generale, ori vreun cod teoretic de morală, ci mântuirea persoanelor unice şi irepetabile, zidite după chipul dumnezeiesc.

 Părerea mea este că în familia creştină fiecare dintre părinţi îşi are traseul bine stabilit. Naşterea de prunci este calea mamei spre mântuire, astfel încât tatălui îi revine responsabilitatea de a-i educa spre curăţie, făcând-i vrednici de viaţa pe care au dobândit-o din iubire. Pentru a avea o căsătorie izbutită, e nevoie încă din copilărie de o educaţie potrivită. Aşa cum un copil trebuie să studieze, aşa cum învaţă el să gândească şi să se preocupe de părinţi sau de sănătatea sa, la fel trebuie să fie pregătit pentru o viaţă unită în Hristos prin Taina Cununiei. Pruncii sunt cei care suferă cel mai mult atunci când părinţii nu îmbrăţişează cu toată dăruirea viaţa de familie şi nu respectă căsătoria.

Jertfa, iubirea, dedicarea, răbdarea şi smerenia într-o căsătorie duc spre mântuire. Ni se spune că: „Fiecare persoană trebuie să-şi găsească propria cale de mântuire, cerând lui Dumnezeu să-i arate drumul cel mai bun pentru el, drum pe care, mergând, să poată lucra pentru mântuirea lui“ (Filipeni 2, 12).

Când doi oameni se căsătoresc, e ca şi cum ar zice: Împreună vom merge înainte, mână de mână, prin vremuri bune şi rele. Vom avea ceasuri întunecate, ceasuri de tristeţe, împovărătoare, ceasuri plictisitoare, iar zilele cu soare şi toate florile preafrumoase ascund o cruce, care poate ieşi în orice clipă la lumină.

 Căsătoria este, aşadar, o călătorie printre necazuri şi bucurii. Când necazurile par copleşitoare, ar trebui să-ţi aminteşti că Dumnezeu este cu tine. El îţi va ridica crucea. El a fost Cel ce ţi-a pus pe frunte cununa căsătoriei. Ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur: „Căsătoria potoleşte furiile firii noastre, nu lasă ca oceanul să se frământe, ci ne ajută să ducem totdeauna corabia în port“.

Căsătoria nu trebuie să fie un moft sau un stil de viaţă, ci sudarea a două trupuri în faţa lui Dumnezeu fapt prin care cei doi aleg să-şi sincronizeze paşii şi să-şi armonizeze bătăile inimii, iar acolo răsare o nouă făptură omenească.

Dumnezeu este iubirea! Ce poate fi mai plăcut decât să-L ai pe Dumnezeu în inima ta? Iubirea poate fi găsită în mai multe forme în viaţa noastră, chiar şi în grija pe care i-o purtăm aproapelui nostru. „Sunt căsătorit(ă)“ înseamnă că nu pot trăi nici măcar o zi, nici măcar o clipă, fără tovarăşul meu de viaţă. Soţul meu, soţia mea, e parte din mine, din trupul meu, din sufletul meu. El sau ea mă împlineşte. El sau ea este cugetul minţii mele. El sau ea este pricina pentru care-mi bate inima, iar împreună, iubindu-L pe Dumnezeu, căutăm calea spre mântuire. Tabăra „Tânărul din Petrodava“ este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Piatra Neamţ şi al Consiliului Judeţean Neamţ. Rugam tinerii cu vârsta între 12 şi 35 ani să se înscrie la adersa: www.facebook.com/ator.neamt. (Paula Cristina Geangalău, ATOR Piatra Neamţ)