Ediţia a şasea a Colocviilor de la Nicula

Un articol de: Alexandra Andereș - 28 Septembrie 2015

A şasea ediție a Colocviilor de la Nicula s-a desfășurat sâmbătă, 26 septembrie, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, judeţul Cluj, unde au fost evocate mari personalități ale culturii și teologiei românești. Manifestările s-au desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Programul celei de-a şasea ediții a Colocviilor de la Nicula a început cu Sfânta Liturghie oficiată în biserica mănăstirii.

În deschiderea comunicărilor, Înalpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a vorbit în special despre personalitatea poetului Ioan Alexandru, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit anul acesta, pe 16 septembrie, 15 ani: „Este un lucru extraordinar că acum, când părintele Ioan Moraru împreună cu Asociația Astra de la Gherla organizează anuala întâlnire de la Gherla, totul a început cu pomenirea poetului Ioan Alexandru.

El a vorbit ca nimeni altul, și când aborda acest subiect al vieții de dincolo, al trecerii din viața aceasta în viața eternă, o făcea cu atâta naturalețe! Iar noi avem această datorie spirituală ca, la soroace rotunde, să venim aici și să-l pomenim cu multă evlavie”. Pentru odihna sufletească a poetului Ioan Alexandru, ierarhul a săvârșit un Parastas în cimitirul Mănăstirii Nicula.

La comunicările care au avut loc în Sala Centrului de conferințe și studii patristice „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” mai mulţi oameni de cultură care l-au cunoscut pe Ioan Alexandru au vorbit despre personalitatea sa. Evenimentul a fost organizat de Asociația „Astra”, filiala Gherla. Părintele Ioan Moraru, preşedintele acesteia a spus că scopul evenimentului este acela de a comemora personalitățile care au legătură cu Mănăstirea Nicula şi de a face cunoscută opera acestora. La ediția a 6-a a Colocviilor de la Nicula au participat zeci de teologi, profesori și oameni de cultură.

La împlinirea a 15 ani de la trecerea în veșnicie a marelui poet Ioan Alexandru, în cadrul Colocviilor de la Mănăstirea Nicula a fost lansat volumul comemorativ „Imnele Transilvaniei” despre care au vorbit directorul Bibliotecii „George Coșbuc” din Bistrița, părintele Ioan Pintea.