Editura „Andreiana“ a lansat la Sibiu mai multe volume
Iubitorii de carte religioasă din Sibiu au participat joi, 6 noiembrie, la un eveniment din cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Târgului Naţional de Carte şi Revistă Religioasă, manifestare dedicată Editurii „Andreiana“ a Arhiepiscopiei Sibiului. Au fost lansate mai multe cărţi, iar invitaţii au evidenţiat lucrarea misionară a editurii eparhiale, puse sub ocrotirea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.
La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel, prodecanul instituţiei, pr. conf. dr. Mircea Ielciu, pr. prof. dr. Constantin Necula, consilierul cultural pr. Savu Popa, directorul Editurii „Andreiana“, Emanuel Tăvală, organizatorii târgului, protopopi, preoţi şi iubitorii de carte religioasă din Sibiu şi din alte localităţi.
Primele volume lansate joi seara au fost cele din integrala părintelui profesor Ene Branişte, cuprinzând studiile de Teologie Liturgică, de Pastorală şi Artă creştină, precum predici şi cuvântări ale marelui profesor: „Liturghia, sufletul etern al Ortodoxiei în rugăciune“, „Vremea este a face Domnului“, „Bucuria sfinţitoare a liturghiei“ şi „Preoţii Tăi, Doamne, se vor îmbrăca întru dreptate“.
Prezentarea acestor patru volume, prin care opera bogată a părintelui Ene Branişte este pusă la îndemâna tuturor cititorilor, a fost făcută de IPS Mitropolit Laurenţiu.
„Această lucrare în patru volume este o restituire, un răspuns, un act de preţuire faţă de magistrul meu, părintele profesor Ene Branişte, căruia îi datorez enorm de mult. Formarea noastră teologică a fost împlinită şi sprijinită de părintele profesor şi doamna preoteasă. Integrala Branişte înseamnă o încercare de a pune la un loc munca de o viaţă a unui om. Am reuşit să publicăm acum studiile apărute în reviste, grupate pe teme. Vor urma şi alte scrieri, care aşteaptă să fie tipărite, între care numeroase studii de teologie încă nepublicate, dar folosite ca teme de curs. Apoi există studii rămase în pregătire şi care trebuie finalizate de noi, cum sunt cele de Teologie Pastorală, şi care vor duce la publicarea unui compendiu de Teologie Pastorală“, a subliniat Părintele Mitropolit.
Noul Dicţionar al Teologilor Români
Un alt volum de maximă importanţă pentru teologia românească, lansat la Sibiu, a fost a treia ediţie a Dicţionarului Teologilor Români, apărută într-o variantă întregită şi pentru prima dată la o editură eparhială. Directorul editurii sibiene, Emanuel Tăvală a prezentat lucrarea părintelui academician Mircea Păcurariu şi a evidenţiat rolul acestui consistent dicţionar pentru cercetarea teologică românească.
„Este o lucrare foarte importantă pentru începutul oricărui studiu academic din orice ramură a teologiei“, a spus Emanuel Tăvală. Urmaşul la catedra de Istoria Bisericii Ortodoxe Române de la Sibiu, prof. univ. dr. Paul Brusanowski a oferit publicului mai multe detalii tehnice despre volumul prezentat, un dicţionar unic în ţară dedicat profesorilor dintr-un anumit domeniu de cercetare, după care a urmat cuvântarea părintelui Mircea Păcurariu.
„Această ediţie este mult îmbunătăţită faţă de celelalte două ediţii, în sensul că am introdus toate studiile noi care au apărut despre anumite personalităţi cuprinse în Dicţionar, dar am inclus şi peste 80 de teologi tineri, ce activează astăzi în învăţământul nostru teologic, precum şi multe nume de ierarhi noi, promovaţi în diferite scaune ierarhice în acest interval scurs de la ediţia a doua şi până în prezent“, a spus părintele academician Mircea Păcurariu.
Anul omagial şi comemorativ
Festivitatea a continuat cu prezentarea altor lucrări apărute sub egida Editurii „Andreiana“, multe dintre acestea fiind dedicate Anului omagial al Sfintei Euharistii şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Prima dintre acestea, „Sfântul Constantin Brâncoveanu. Mărturii braşovene“, coordonată de pr. lect. dr. Stelian Manolache, a fost prezentată de protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, care a vorbit despre studiile publicate de mai mulţi autori şi prezentate în cadrul unei conferinţe de la cetatea de sub Tâmpa.
Celelalte lucrări apărute au fost prezentate de consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, amintind aici „Sfântul Constantin Brâncoveanu şi braşovenii“, coordonată de IPS Mitropolit Laurenţiu şi pr. prof. dr. Vasile Oltean, albumele „Vestigii de artă brâncovenească. Şcoala de zugravi de la Răşinari“ şi „Biserica Brâncoveanului. Biserica «Sfântul Nicolae» din Făgăraş“.
Tot în cadrul evenimentului au fost prezentate şi lucrările „Spovedania, proba maturităţii duhovniceşti“ a protopopului de Avrig, Vasile Gafton şi „Revolta ţăranilor români din Ocna Sibiului împotriva comasării terenurilor agricole din primăvara anului 1914“, a economistului Simion Luca.