Editura „Andreiana” şi-a lansat cele mai recente apariţii

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 07 Noiembrie 2015

În prima zi a Târgului Naţional de Carte şi Revistă Religioasă de la Sibiu, joi, 5 noiembrie, Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a lansat mai multe volume. Evenimentul a avut loc în Biblioteca Judeţeană „ASTRA”, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Lansarea ultimelor volume editate la „Andreiana” a fost primul eveniment major din prima zi a celei de-a XV-a ediţie a Târgului de Carte şi Revistă Religioasă de la Sibiu, joi, 5 noiembrie. La eveniment au fost prezenţi, alături de IPS Mitropolit Laurenţiu, pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, directorul târgului, Lucian Coca, consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu, Răzvan Pop, şi directorul Bibliotecii „ASTRA”, Silviu Borş. În sală au fost prezenţi numeroşi preoţi, oameni de cultură, iubitori de carte religioasă, oficialităţi şi numeroşi invitaţi.
În debutul evenimentului, directorul Lucian Coca a mulţumit IPS Mitropolit Laurenţiu pentru binecuvântarea acordată la organizarea acestui târg de carte, precum şi invitaţilor pentru prezenţa la momentul dedicat Editurii „Andreiana”.

Primele două lucrări prezentate au fost „Explicarea Tainelor de iniţiere în Biserica Ortodoxă” şi „Istoria arhitecturii bisericeşti la români”, scrise de pr. prof. dr. Ene Branişte, lucrări inedite şi apărute sub îngrijirea directă a IPS Mitropolit Laurenţiu, ucenicul marelui profesor de Teologie Liturgică.

“O obligaţie spirituală deosebită”

Cele două volume din colecţia părintelui profesor Ene Branişte sunt de o valoare teologică inestimabilă, actuale şi inedite. Toate lucrările părintelui Ene Branişte sunt elaborate cu maximă competenţă şi de aceea ele trebuie promovate şi generaţiilor actuale de teologi şi credincioşi.

„Am rămas cu o obligaţie spirituală deosebită pentru că, primind în sarcina mea opera sa nepublicată şi cea publicată, mi-am luat această răspundere de a le aduna pe toate împreună şi au apărut astfel patru volume de restituţie. Toate studiile sale le-am pus în patru volume mari şi cine doreşte să caute ceva, le găseşte acum foarte uşor şi nu le mai caută prin revistele de specialitate. Au rămas câteva manuscrise pe care a trebuit să le iau cu foarte multă grijă. Ele au constituit nişte teme pe care noi le-am studiat la doctorat şi am văzut câtă acrivie, compentenţă şi atenţie extraordinară a pus părintele Ene Branişte în ele. Am considerat că aceste cărţi, deşi nu sunt mari, pentru că urmăreau un anumit interval de timp, merită să vadă lumina tiparului şi sunt de mare valoare”, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.

Volum despre cărturari sibieni

Următorul volum prezentat în prima seară a târgului de la Sibiu a fost „Cărturari sibieni de altădată”, elaborat de pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu. Prezentarea acestui volum reeditat a fost făcută de directorul Răzvan Pop, care a apreciat eforturile părintelui Mircea Păcurariu de a face cunoscute multe personalităţi sibiene fără prea mare notorietate în prezent, dar cu mari contribuţii la vremea lor la dezvoltarea culturii româneşti în Transilvania.

„Părintele Mircea Păcurariu scrie despre personalităţi despre care, dacă mergem pe stradă şi întrebăm, sigur nu s-au auzit foarte multe şi mă gândesc la Nicolae Regman, un om care nu este atât de apreciat şi de cunoscut pe cât ar trebui în societatea sibiană, mă gândesc la profesorul Ciolan, care într-o perioadă foarte grea şi întunecată a istoriei noastre a făcut un pic de lumină, cât a putut el, ca om, dar mă uit şi la alte personalităţi la care alţii nu s-ar fi oprit şi care au pus şi ele nişte cărămizi, cum ar fi Filip Moldoveanul, o personalitate atât de puţin exploatată şi cunoscută. El este cel care a tipărit prima carte în limba română”, a spus Răzvan Pop. 

Părintele Mircea Păcurariu a mulţumit pentru cuvintele elogioase la adresa acestui preţios şi consistent volum şi a vorbit despre scopul acestei cărţi.

„Am încercat să prezint lucrurile mai simplu, pentru că n-am vrut să fie o lucrare strict ştiinţifică în adevăratul sens al cuvântului, ci am încercat să fie o carte de lectură şi pentru intelectualii de azi, dar mai ales pentru cei de mâine. Am încercat să prezint modele pentru generaţia tânără. Când două secretare ale Facultăţii de Teologie îmi culegeau aceste rânduri despre cărturarii de altădată, de fiecare dată mă întrebau cum au putut exista asemenea oameni şi într-adevăr au existat oameni care s-au jertfit nu pentru ei, ci pentru poporul român, pentru studenţii şi elevii lor”, a subliniat părintele Păcurariu.

Un alt volum de istorie apărut la Editura „Andreiana” şi lansat acum este „Ortodoxie şi luteranism în Transilvania între Revoluţia paşoptistă şi Marea Unire”, scris de dr. Mircea Gheorghe Abrudan. Prezentarea volumului de peste 1000 de pagini a fost făcută de prof. univ. dr. Rudolph Graef, prorector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Nu în ultimul rând, pr. prof. dr. Aurel Pavel, decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu a prezentat cele două volume cu documente oficiale din mişcare ecumenică, puse sub titlul „Biserica Ortodoxă în dialogul ecumenic”, precum şi lucrarea „Pentru unitate. Dialogul teologic dintre Biserica Ortodoxă şi Bisericile Vechi-Orientale”.