Elevi de la Liceul Ortodox Oradea în sprijinul bolnavilor de autism
Elevii clasei a XI-a de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au fost implicați pe parcursul anului școlar 2016-2017 în acțiunile de voluntariat întreprinse în cadrul Asociației SOS Autism Bihor. La final de an, elevii au primit diplome în semn de apreciere pentru activitatea lor.
După cursuri, în fiecare zi de luni, grupul de elevi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, însoți de dirigintele lor, părintele profesor Alexandru Dulca, s-au deplasat spre Centrul de zi al Asociației SOS Autism Bihor, unde au desfășurat activități recreative cu copiii și tinerii bolnavi de autism. Astfel, elevii implicați ca voluntari, împreună cu beneficiarii asociației au realizat numeroase obiecte decorative, folosind tehnica „hand and hand”, o tehnică specifică în activitățile cu persoanele cu autism, sau au făcut mișcare și exerciții fizice în sala de kinetoterapie a centrului.
Cea mai importantă latură a acestor activități de voluntariat a fost cea de socializare. Deși persoanele din spectrul autism manifestă probleme de comunicare, limbaj și socializare și deseori interes restrâns legat de persoane sau activități, între voluntari și beneficiari s-a creat o puternică legătură afectivă și emoțională, lucru evidențiat și de angajații centrului, care au apreciat seriozitatea, implicarea și empatia voluntarilor în interacțiunea cu beneficiarii centrului.
Diplome de apreciere pentru elevi
Ca o încunuare a acestei colaborări, voluntarii de la Liceul Ortodox, alături de cei de la Liceul „Aurel Lazăr” din Oradea, au organizat luni, 12 iunie, cu prilejul ultimei întâlniri din acest an școlar, o petrecere surpiză pentru bolnavii cu autism de la Centru, pregătindu-le acestora și o surpriză dulce.
La final, părintele profesor Alexandru Dulca a mulțumit lui Dumnezeu pentru purtarea de grijă, voluntarilor pentru implicare, beneficiarilor și angajaților asociației pentru experiența frumoasă trăită de elevi, experiența care îi va ajuta să se maturizeze și să nu rămână indiferenți ori pasivi la nevoile semenilor încercați.
Simona Zlibuț, președinta Asociației SOS Autism Bibor a mulțumit și ea cadrelor didactice care i-au îndrumat pe copii spre voluntariat, şi mai ales elevilor, acordându-le diplome în semn de apreciere pentru activitatea lor pe parcursul întregului an școlar.