Elevi sălăjeni premiați la olimpiada națională de religie ortodoxă de la Iași

Data: 19 Aprilie 2018

Trei elevi din județul Sălaj au fost premiați la etapa națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, pentru clasele VII-XII care s-a desfășurat în perioada 12-15 aprilie la Iași. Din Comisia centrală a Olimpiadei a făcut parte și prof. Claudia Viorica Boha, inspector școlar de specialitate din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj.

Lotul olimpic din județul Sălaj a fost reprezentat de elevii: Iulian-Adrian Margin – clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa – prof. Marinela Tiran; Ștefania-Maria Demian - clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa – prof. Marinela Tiran; Christina Andrea Schinker - clasa a IX-a, Colegiul Național „Silvania” Zalău – prof. Victor-Marius Dîngă; Ozana Ramona Bălăbuc – clasa a X-a, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău – prof. Călin Adrian Micle; Ioana-Loredana Ghiurco - clasa a XI-a, Colegiul Național „Silvania” Zalău – prof. Victor-Marius Dîngă; Ștefana – Maria Pașca – clasa a XII-a, Colegiul Național „Silvania” Zalău – pr. prof. Călin Radu Ciurbe. Dintre aceștia trei au fost premiați, astfel: Iulian-Adrian Margin și Ozana Ramona Bălăbuc cu mențiuni, iar Ioana-Loredana Ghiurco cu premiu special din partea organizatorilor, conform inspectorului școlar, prof. Claudia Boha.

Participanții au făcut un pelerinaj la Mănăstirile Cetățuia, Galata, Hadâmbu, iar duminică, 15 aprilie, lotul olimpic Sălaj alături de cel din Hunedoara, sub grija profesorului coordonator de grup, Liliana Iacomi, a participat la Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Sava” din Iași, conform prof. Claudia Boha.

„Zilele petrecute la Iași, unde cultura, arta, istoria și spiritualitatea domnesc, au fost deosebite, ne-am încărcat sufletește ajungând să ne închinăm la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfânta Marina, părticele ale Sfinților Vasile cel Mare, la icoane făcătoare de minuni, am cunoscut oameni minunați, deschiși, cu mult bun simț și ospitalieri. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus profesor însoțitor la etapa națională, Marinela Tiran, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa.

„Participarea la etapa naţională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă din perioada 12-15 aprilie 2018, la Iaşi, mi-a transformat inima într-un loc în care poate fi contemplată cu deplinătate bucuria vederii lui Dumnezeu. M-am îndrăgostit de bogăţia culturală şi spirituală a Iaşiului alături de colegii care, în scurt timp, au devenit prieteni şi cu care am trăit momente de neuitat. Această experienţă m-a apropiat şi mai mult de Dumnezeu, oglindind din plin scopul acestei olimpiade: cunoaşterea, comuniunea şi iubirea faţă de Dumnezeu. Zilele petrecute la Iaşi vor rămâne mereu în sufletul meu, având posibilitatea de a mă întoarce acolo, spiritual, ori de câte ori voi avea nevoie de amintirea acelor momente binecuvântate”, a spus Iulian-Adrian Margin, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Bocşa.

„Olimpiada de Religie la Iași a fost pentru noi una dintre experiențele pe care nu le vom uita niciodată. Nu vreau să mă gândesc că timpul va trece peste această filă a vieții mele niciodată. E o poveste cu șase copii însetați de cunoaștere și aventură, însoțiți de o profesoară minunată, extraordinară care ne-a susținut în orice moment, și pe această cale îi mulțumim încă o dată. E o poveste care are pe primele rânduri oboseală, frământări, presupuneri, cu toate astea nici în acele zile nu lipseau râsetele până la lacrimi și spiritul nostru jucăuș. Primirea în Iași a fost deosebit de caldă, oamenii erau de o frumusețe și blândețe sufletească covârșitoare, iar Cuvioasa Parascheva a fost îndrumătoarea noastră spirituală și cea mai minunată gazdă. Până la susținerea examenului una din camerele internatului era locul în care ne ascultam unul pe altul, și în care întrebările și presupunerile erau la ele acasă. După susținerea concursului însă, acea cameră mică în care încăpeau înghesuiți în paturi cinci persoane a devenit cel mai fericit loc posibil, în care câțiva tineri zugrăveau veselia și cele mai frumoase și amuzante momente. Zilele vizitam locuri deosebite, pline de har și încărcătură spirituală, însă mai mult decât orice am simțit în aer un duh de pace și bucurie mereu, datorită cadrului în care ne aflam și oamenilor care mereu ne priveau cu zâmbetul pe buze. Serile ne întorceam la internat cu tramvaiul, și deși obosiți abia așteptam să ne băgăm în paturi să povestim, să râdem, și să ne bucurăm de comuniune. Printre lucrurile care m-au marcat acolo se numără și bunătatea și bucuria oamenilor pe care i-am întâlnit. De la profesorii cu care vorbeam, colegii din alte județe, oamenii de înaltă cultură, coordonatoarea noastră, cea mai minunată femeie din Iași căreia îi mulțumim enorm, până la locuitorii orașului care ne priveau cu zâmbetul pe buze, oamenii au fost cu adevărat lecții de viață pentru noi. Probabil că astăzi se promovează mai mult urâtul și incultura, dar pentru noi Iașul, pe lângă o incursiune a cu­noașterii, a fost cu adevărat un prilej de meditație. Acolo am văzut cum bunătatea transfigurează omul și am învățat unul din cele mai importante lucruri în viață: să dăruim cât mai multă iubire. Această poveste pe care v-am împărtășit-o nu o să se termine niciodată, pentru că iubind pe Dumnezeu și semeni, ea va dăinui mereu. Vreau pe această cale să spun întregului grup că îi iubesc și sper că nu vom uita niciodată această minunată experiență care ne-a unit”, a spus Ozana Ramona Bălăbuc, clasa a X-a.

„Participarea la Olimpiada Națională de Religie a fost o experiență inedită. Am simțit că am călătorit cu Dumnezeu. Această experiență m-a făcut părtașă la un timp și spațiu sacru, fiind o pregustare a vieții veșnice”, a spus Ștefania-Maria Demian, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa, conform Episcopiei Sălajului.