Elevi seminariști din Timișoara, premiați la Olimpiada Națională de Limbi Clasice

Un articol de: Diac. Răzvan Fibișan - 14 Aprilie 2018

La începutul lunii aprilie, la Arad, a avut loc etapa națională a Olimpiadei de Limbi Clasice: Limba latină și Limba greacă veche. Zeci de elevi de gimnaziu și liceu, creativi și capabili de performanță, de la instituții de învățământ de stat și private din toate județele țării, au participat la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, la această competiție națională de excelență cu deschidere internațională, ce are drept scop promovarea excelen­ței în domeniul culturii umaniste, prin valorificarea atributelor acestor discipline de studiu, care presupun relaționări ling­vistice și culturale complexe.

Etapa națională a olimpiadei de limbi clasice a avut loc miercuri, 4 aprilie, și s-a desfășurat pe două secțiuni: limba latină și limba greacă veche (elină). La limba latină au participat elevi din clasele a VIII-a - a XII-a, iar la limba greacă veche, elevi din clasele a IX-a - a XII-a. La această etapă a concursului a participat câte un singur elev de la fiecare clasă, primul în ierarhia clasei la care a concurat. După proba scrisă, toți participanții au vizitat obiectivele de referință ale Aradului, iar a doua zi au participat la o conferință, susținută de prof. univ. dr. Dan Negrescu, șeful Catedrei de limbi clasice a Facultății de Litere din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

După evaluarea lucrărilor, printre olimpicii naționali la limba greacă veche s-au aflat mai mulți elevi seminariști timișoreni de la clasele de teologie din cadrul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara. Prin perseverență și multe ore de studiu, coordonați cu abnegație și măiestrie de emerita prof. Liliana Monica Ghera, eleva Alexandra Timiș (cls. a IX-a) a obținut premiul I, Răzvan Dragoș Filip Homeag (cls. a XI-a) a obținut premiul II și Răzvan Micu (cls. a IX-a) a obținut premiul special. Și la limba latină, eleva Anisia Mateia (cls. a X-a), de la aceeași unitate de învăță­mânt, a reprezentat județul Timiș, obținând premiul special. Toți participanții, prin studierea disciplinelor clasice, prin recunoaș­terea și interpretarea unor teme și motive din scriitori greci și latini, prin compararea unor elemente de mentalitate și morală practică, prin comentariile ideatice și stilistice din anumite texte traduse de ei, nu numai că au conștientizat eforturile omului antic și modern de înțelegere a condiției umane, ci au dobândit și o viziune globală asupra umanității.