Elevii din Gurahonț, pelerini la Alba Iulia

Un articol de: Ziarul Lumina - 03 Octombrie 2018

Din încredinţarea Înaltprea­sfinţitului Arhiepiscop Timotei, în cadrul parteneriatului dintre Biserica Ortodoxă Gurahonţ şi Liceul „Ioan Buteanu” și sub egida sărbătoririi în acest an a Centenarului Marii Uniri, un grup de elevi din cadrul proiectului „Alege școala!”, călăuziți de preotul paroh Dorel Moț, de profesorul de istorie Teodor Păiușan și Aurelian Iulian Moț, au făcut un pelerinaj în Alba Iulia, orașul Marii Uniri.

În cadrul acestui pelerinaj, elevii au vizitat cetatea Alba - emblema municipiului Alba Iulia și Catedrala Ortodoxă, care este cunoscută și sub numele de Catedrala Reîntregirii Neamului. Aici, preotul paroh le-a vorbit elevilor despre importanța pomenirii înaintașilor pe ale căror jertfe astăzi suntem uniți într-o singură țară românească și creștină, subliniind marele rol pe care l-au avut Biserica, ierarhii și slujitorii ei în înfăptuirea Marii Uniri.

A urmat apoi vizita la Muzeul Unirii, unde elevii au avut parte de o adevărată lecție de istorie, care le-a fost prezentată de profesorul de istorie Teodor Păiușan în fața exponatelor.

De asemenea, Aurelian Iulian Moț le-a vorbit elevilor despre formarea și încreștinarea poporului român, subliniind că înfăptuirea Marii Uniri își are rădăcinile înfipte adânc în istoria acestui popor. Astfel, sărbătorirea în acest an a Centenarului Marii Uniri este un dar făcut nouă de înaintași prin jertfele lor, de sute de ani, generație după generație. Ei au înțeles să rămână creștini și ortodocși, păstrându-și identitatea spirituală și prin aceasta creând premisele înfăptuirii identității naționale prin Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Elevii au luat apoi parte la diferite manifestări culturale și artistice.

În drum spre casă, elevii au vizitat Mănăstirea Crișan și Cimitirul Eroilor Neamului de la Țebea. Aici au vizitat Mormântul lui Avram Iancu, Gorunul lui Horea, Biserica Tricolor și mormântul lui Ioan Buteanu. Au avut și aici parte de o nouă lecție de istorie prezentată de ghidul acestui loc ce adăpostește o parte din suferința neamului românesc.