Elevii din Răducăneni au aflat cine sunt „Mitropoliţii poeţi“

Un articol de: Tudorel Rusu - 21 Noiembrie 2015

Elevi ai Liceului din Răducăneni au participat miercuri, 18 noiembrie 2015, la Muzeul Dosoftei din Iaşi, la activitatea intitulată „Mitropoliţi poeţi“. Prin organizarea acestei manifestări culturale, s-a urmărit popularizarea în rândul elevilor a culturii de tip religios şi sublinierea importanţei pe care o are literatura religioasă.

Evenimentul a fost organizat de Liceul Răducăneni, în parteneriat cu parohia Bohotin şi cu Muzeul Dosoftei din Iaşi. Pe lângă popularizarea culturii de tip religios şi sublinierea importanţei pe care o are literatura religioasă, activitatea „Mitropoliţi poeţi“ şi-a propus şi implicarea efectivă a elevilor într-o experienţă culturală inedită, după cum ne-a declarat Alina Andrei, profesor la Liceul din Răducăneni şi iniţiatoarea activităţii: „Proiectul «Mitropoliţi poeţi» a fost iniţiat tocmai pentru a populariza cultura de tip religios, care reprezintă o valoare pentru literatura din ţara noastră. Ne-am propus, dincolo de activitatea propriu-zisă, să le deschidem elevilor noi orizonturi culturale, subliniind faptul că religiosul în cultura noastră nu este un element izolat. Am dorit totodată ca elevii să aibă o experienţă culturală directă, prin desfăşurarea activităţii într-un muzeu, un spaţiu care predispune la astfel de manifestări şi preocupări culturale“.

În cadrul proiectului „Mitropoliţi poeţi“ s-a vorbit despre personalitatea Sfântului Ierarh Dosoftei şi s-a făcut o prezentare a Psaltirii în versuri. De asemenea s-au realizat conexiuni şi cu opere din creaţia Mitropolitului Bartolomeu Anania. Elevii prezenţi au recitat atât versuri din creaţia Mitropolitului Bartolomeu Anania, cât şi versuri scrise de Tudor Arghezi sau Lucian Blaga, iar la final au susţinut un scurt moment artistic. 

Întreaga activitate s-a derulat în colaborare cu Parohia Bohotin, care a asigurat şi transportul multor dintre elevii participanţi. „Implicarea Parohiei «Sfântul Ierarh Nicolae» din Bohotin s-a făcut cu tot dragul, conştienţi fiind că Sfântul Ierarh Dosoftei a fost în primul rând o personalitate a Bisericii, la fel ca Mitropolitul Bartolomeu Anania. În cadrul proiectului s-a pus accent pe latura poetică, dar trebuia subliniată şi partea religioasă, mai ales că printre activităţile desfăşurate s-a numărat şi vizitarea unor obiective religioase ca Biserica «Sfântul Nicolae» Domnesc, Mănăstirea «Sfinţii Trei Ierarhi», Catedrala Mitropolitană, Mănăstirea Golia. Aceste aşezăminte sunt atât locaşuri de cult, cât şi şi obiective culturale“, ne-a declarat părintele paroh Iulian Andrei.