Elevii seminarişti gălățeni au sărbătorit Ziua Culturii Naţionale

Un articol de: Pr. Rareș Bucur - 19 Ianuarie 2021

În contextul Zilei Culturii Naţionale şi împlinirii a 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a avut loc vineri, 15 ianuarie 2021, un eveniment cultural.

Manifestarea a fost prezidată de Înalt­preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian şi s-a desfăşurat în Sala „Episcop Chesarie Păunescu” a Centrului eparhial. Prin intermediul unei platforme on-line au comunicat cadre didactice şi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, precum şi preoţi din cadrul Administraţiei eparhiale. Invitat special la eveniment a fost prof. dr. Virgil Nistru Ţigănuş, cunoscut scriitor şi om de cultură gălăţean, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

După deschiderea oficială, ierarhul Du­nării de Jos a ţinut un cuvânt de oma­giere a marelui poet Mihai Emines­cu, în care a evidenţiat aspecte din viaţa acestuia şi a prezentat repere importante din opera geniului literaturii româneşti. În partea a doua a întrunirii, tinerii au recitat poezii din opera poetului național, exprimându-şi totodată bucuria de a participa la această lecţie de cultură.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a mulţumit celor prezenţi pentru disponibilitatea şi dorinţa de a descifra câte ceva din tezaurul limbii române, exprimându-şi încrederea că elevii se vor întoarce în curând la şcoală şi această perioadă dificilă va fi depăşită.