Episcopia Slatinei şi Romanaţilor la ceas aniversar

Un articol de: Diac. Gheorghe Cioiu - 28 Martie 2017

Praznicul „Bunei Vestiri” a fost şi anul acesta prilej de mare bucurie duhovnicească pentru clericii, monahii şi credincioşii din Episcopia Slatinei şi Roma­naţilor, care au sărbătorit împli­nirea a 9 ani de la înfiinţarea eparhiei şi 16 ani de arhierie a arhipăstorului ei, Preasfinţitul Părinte Sebastian. La ceas de aleasă sărbătoare, Sfânta Li­turghie a fost săvârşită în noua Catedrală Episcopală cu hramul „Înălţarea Domnului” din municipiul Slatina de către un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.

După săvârşirea Sfintei Li­turghii, IPS Părinte Irineu, Mi­tropolitul Olteniei, a rostit un cuvânt de învăţătură despre im­portanţa şi semnificaţia teologică a praznicului „Bunei Vestiri” în iconomia mântuirii neamului omenesc. „Sărbătoarea Bunei Ves­­tiri are o semnificaţie şi o profunzime greu de pătruns de către mintea omenească. Vorbim, pe de o parte, de un eveniment cu o dimensiune istorică, deoa­rece face parte din viaţa şi istoria uma­nităţii. Un eveniment care o are în centru pe Maica Domnului, care este izbăvitoarea neamului omenesc prin acceptarea de a-L naşte pe Mântuitorul Iisus Hristos şi de a permite ca în pântecele ei să se unească firea uma­nă cu cea divină, să se unească Dumnezeu cu omul şi să se nască Mântuitorul acestei lumi, Dumnezeu adevărat şi om adevărat în acelaşi timp”, a spus IPS Pă­rinte Irineu.

La final, IPS Părinte Mitropolit l-a felicitat pe PS Sebastian şi i-a urat mulţi ani cu sănătate şi rodnică arhipăstorire. La rândul său, PS Părinte Sebastian a mul­ţumit ierarhilor, preoţilor, oficiali­tăților şi tuturor credin­cioşilor care au participat la Sfân­ta Li­turghie pentru că i-au fost alături la acest moment aniversar. „Ca şi în anii trecuţi, am sărbătorit acest eveniment aniversar încununat de bucuria praznicului «Buna Vestire» prin rugăciune. O rugăciune de mul­ţumire pentru ajutorul primit spre a împlini ceea ce ne-am propus şi rugăciune de cerere pentru a săvârşi ceea ce mai avem de împlinit în conti­nuare. Mulţu­mim IPS Părinte Mitropolit Irineu şi Preasfinţiţilor Părinţi Episcopi pentru că ne-au fost astăzi alături, preoţilor, mo­na­hi­lor şi tuturor credincioşilor şi rog pe Bunul Dumnezeu şi pe Preacurata Sa Maică să ne dă­ruiască în continuare din daru­rile cele bogate şi să ne împli­neas­că rugăciunile pe care astăzi le-am ridicat către ceruri”, a în­che­iat PS Sebastian.