Episcopul Alexandriei și Teleormanului la ceas aniversar

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 18 Mai 2023

Ziua de 17 mai a fost pentru întreaga Eparhie a Alexandriei și Teleormanului un prilej de bucurie duhovnicească. Preasfințitul Părinte Episcop Galaction a sărbătorit miercuri împlinirea vârstei de 70 de ani. Momentele aniversare au fost petrecute în rugăciune la Sfânta Liturghie săvârșită de cinci ierarhi.

Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită în Catedrala Episcopală din Alexandria de Înalt­preasfințitul Părinte Teofan, ­Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul ­Tomisului, Înalt­preasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Arge­șului și Muscelului, Preasfinți­tul Părinte Galaction, Episcopul ­Alexandriei și Teleormanului, și Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a vorbit despre minunea înmulțirii pâinilor și a peștilor, relatată în pasajul evanghelic al zilei: „Această minune se săvârșește continuu. Cele cinci pâini pe care Mântuitorul le-a înmulțit, dându-le ucenicilor, iar ei mul­țimilor, sunt aduse și la Altar, unde se pregătește Sfânta Împărtășanie, hrana cea nemuritoare. Prescura este pregătită să se prefacă în Trupul lui Hristos din care se împăr­tășesc toți credincioșii din fiecare biserică, pentru că Hristos este pâinea care s-a pogorât din cer”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Ieronim a săvârșit o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra Preasfințitului Părinte Galaction și a întregii Episcopii a Alexandriei și Teleormanului. În încheiere, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a dat citire mesajului de felicitare transmis de Prea­fericitul Părinte Patriarh Daniel și a oferit Părintelui Episcop Galaction, din partea Întâistătătorului Bisericii noastre, un set format din Crucea Patriarhală și un engolpion.

La rândul său, Înaltprea­sfin­țitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de felicitare și i-a oferit ierarhului aniversat o frumoasă icoană cu chipul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. 

Părintele arhimandrit Serafim Baciu, vicar eparhial, a oferit chiriarhului, din partea Centrului eparhial, un album omagial, un toiag arhieresc și o medalie aniversară ce a fost dăruită și celor­lalți ierarhi. La final, Preasfințitul Părinte Galaction a adresat un cuvânt de mul­țumire ierarhilor, clericilor și credincioșilor, a transmis TRINITAS TV.