Episcopul Europei de Nord a slujit într-o parohie din Paris

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 08 Aprilie 2024

La finalul săptămânii trecute, Prea­sfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a vizitat o frumoasă comunitate parohială românească din capitala Franței. În seara zilei de vineri, 5 aprilie, ierarhul a oficiat Liturghia Darurilor înainte sfințite în biserica Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din cartierul parizian La Courneuve. A doua zi, Preasfinția Sa a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în același lăcaș de închinare, alături de el rugându-se părintele paroh Mircea Filip. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala de copii a parohiei. La momentul rânduit, ierarhul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru cei adormiți.

În seara zilei de sâmbătă, Episcopul Europei de Nord a oficiat Vecernia cu Litie, după care a susținut conferința „Crucea tânărului în ziua de astăzi”. La eveniment a asistat și Înalt­preasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, dar și numeroși tineri din parohie și membri ai Asociației NEPSIS Franța. La finalul confe­rinței, în semn de prețuire, chiriarhul i-a dăruit Preasfințitului Părinte Macarie Ordinul „Mitropolit Visarion Puiu”.

În aceeași parohie a liturghisit Preasfinția Sa în Duminica Sfintei Cruci, la slujbă luând parte 1.400 de credincioși. La final, ierarhul i-a oferit părintelui paroh, în semn de apreciere, „Crucea Nordului”, cea mai înaltă distincție a eparhiei pe care o păstorește. Vizita sa în capitala Franței s-a încheiat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, înconjurat de un sobor de preoți din regiunea pariziană.