Episcopul Ioan Mețianu a fost evocat la Arad

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 04 Feb 2022

În suita manifestărilor academic-culturale dedicate bicentenarului teologiei arădene s-a înscris un eveniment ce a avut în vedere comemorarea vrednicului de pomenire ierarh Ioan Mețianu, fost episcop al Aradului, ajuns ulterior mitropolit la Sibiu. Manifestarea s-a desfășurat joi, 3 februarie, în Aula „Regele Ferdinand” a Primăriei municipiului Arad, sub genericul „Episcopul Ioan Mețianu, promotorul învăță­mân­tului teologic la Arad”.

La eveniment au luat parte Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului; Preasfinţitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului; Codruța Stoica, prorectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, cadre didactice și stu­denți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, preoți și mireni.

În deschiderea manifestării, părintele prof. dr. Cristinel Ioja, decanul instituției arădene de învă­țământ teologic, a motivat desfășu­rarea evenimentului dincolo de zidurile Facultății de Teologie prin dorința cultivării unei conștiințe publice cu privire la rolul teologiei și spiritualității Bisericii în cetate. În continuare, acesta a sintetizat rolul major al activi­tă­ții ierarhului evocat: „În programul dedicat aniversării bicentenarului învăță­mân­tului teologic ortodox din Arad am proiectat mai multe evenimente care să pună în valoare moște­nirea teologică la care Episcopul Ioan Mețianu a adus o contribuție determinantă pe cel puțin trei planuri: preocuparea constantă pentru calitatea programului de studii, sprijinindu-i pe profesorii de la institut pentru urmarea unor specializări în străinătate; construirea actualului edificiu al Facultății de Teologie și înființarea periodicului eparhial «Biserica și Școala»; înființarea Centrului «Die­cezana» pentru luminarea poporului prin carte”, se arată pe site-ul eparhiei.

Cea dintâi conferință a zilei, având tema „Contextul istoric din Eparhia Aradului în timpul episcopatului lui Ioan Mețianu”, a fost susținută de profesorul univ. dr. Corneliu Pădurean, care a și lansat colegilor istorici invitația de a realiza o monografie dedicată per­so­nalității ierarhului Ioan Meția­nu. A doua conferință a fost susți­nută de părintele prof. dr. Mihail Săsăujan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, și a avut tema „Contribuția Episcopului Ioan Mețianu al Aradului (1875-1899) la consolidarea unită­ții naționale și confesionale a românilor în perioada stăpânirii austro-ungare”. Celor doi invitați le-au fost oferite medalia și diploma aniversară, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția adusă la creșterea prestigiului Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.