Episcopul Vasile Moga, evocat la Sebeș
La sediul Protopopiatului Sebeș, județul Alba, a fost evocat marți, 17 aprilie, episcopul Vasile Moga (1774-1845). În cadrul evenimentului a fost lansat suplimentul anuarului „Astra Sabesiensis” dedicat lui Vasile Moga și i-a fost oferit post-mortem titlul de cetățean de onoare al municipiului Sebeș.
Primul ierarh ortodox român în Transilvania după desființarea Mitropoliei Ardealului prin trecerea la uniație la începutul secolului al XVIII-lea a fost evocat printr-o manifestare culturală de amploare organizată de Despărțământul „ASTRA” Sebeș, care îl are ca ocrotitor chiar pe episcopul Vasile Moga. Partenerii Despărțământului „ASTRA” Sebeș, în organizarea evenimentului, au fost Mitropolia Ardealului, Primăria și Consiliul local Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Protopopiatul Sebeș.
Au fost prezenți Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, președintele „ASTRA”, prof. univ. dr. Dumitru Acu, primarul orașului Sebeș, Dorin Nistor, președintele Despărțământului ASTRA „Vasile Moga” din Sebeș, drd. Mihai-Octavian Groza, cercetătorul Mircea-Gheorghe Abrudan de la Institutul de Istorie „George Bariț” din Cluj-Napoca, precum și numeroși preoți, astriști și invitați.
În cuvântul de evocare a Episcopului Vasile Moga, IPS Mitropolit Laurențiu a prezentat câteva aspecte din viața și activitatea celui care l-a precedat în scaunul de ierarh de la Sibiu pe marele Mitropolit Andrei Șaguna.
„Găsim foarte mult elemente de continuitate, elemente care i-au legat pe cei doi mari ierarhi. Amândoi au fost chemați de Dumnezeu, au avut o vocație deosebită. Reținem un lucru esențial despre Episcopul Vasile Moga: a fost un om stăruitor, care și-a dedicat viața lui Dumnezeu de la început. Chiar dacă nu a fost monah de la început, ci a fost hirotonit preot necăsătorit, a renunțat la bucuriile oferite de familie și a slujit unei familii mult mai mari, neamul românesc, pentru că, după atâția ani, după păstorirea episcopilor sârbi în Transilvania, sub Mitropolia de Carloviț, a venit ca primul episcop român și a pregătit calea pentru tot ceea ce a realizat Sfântul Andrei Șaguna. Nimeni nu vede fundamentul, temelia, decât foarte puțin. Temelia unei case se vede foarte puțin, dar, fără aceasta, casa nu stă. A făcut cât a putut de mult pentru a se pregăti calea emancipării neamului românesc din Ardeal”, a subliniat ierarhul.
IPS Arhiepiscop Irineu a vorbit despre contribuția Episcopului Vasile Moga la emanciparea neamului românesc din Ardeal, care a pregătit mai apoi unirea tuturor românilor într-un singur stat.
„Episcopul Vasile Moga a înființat școli clericale și școli confesionale, a tipărit manuale școlare și cărți bisericești și a iubit deopotrivă Biserica și neamul din care făcea parte. Noi, românii de astăzi, suntem conștienți că idealurile mărețe implică privațiuni, eforturi, muncă încordată și suflet eroic. Așa au făcut vrednicii noștri înaintași care au pregătit treptat realizarea visului de aur al românilor: înfăptuirea statului național unitar român. Fiecare generație este datoare nu numai să apere moștenirea primită, ci și să o crească. Poporul care nu face aceasta este sortit pieirii”, a spus ierarhul.
Un cuvânt de evocare a fost adus și de președintele „ASTRA”, prof. univ. dr. Dumitru Acu.
„Trebuie să reținem deviza Episcopului Vasile Moga: «Siliți-vă să nu rămânem rușinați!» Cât de frumos spune și bine ar fi ca toți să mergem de aici să avem în mintea noastră această deviză, ca atunci când facem ceva să o facem spre binele poporului nostru”, a spus Dumitru Acu.
Cetățean de onoare post-mortem
Lucrarea dedicată Episcopului Vasile Moga, supliment al anuarului „Astra Sabesiensis” apărut la Editura „Andreiana” și tipărit la Tipografia „Șaguniana”, a fost prezentată de cercetătorul Mircea-Gheorghe Abrudan, iar anumite aspecte din activitatea ierarhului au fost evidențiat de drd. Mihai-Octavian Groza. Președintele Mihai-Octavian Groza le-a oferit celor doi ierarhi titlul de membri de onoare ai Despărțământului ASTRA „Vasile Moga” Sebeș.
În ultima parte a evenimentului a avut loc ceremonia de acordare a titlului de cetățean de onoare post-mortem Episcopului Vasile Moga, născut la Sebeș. Ceremonia a fost condusă de primarul Dorin Nistor, care a mulțumit, la final, tuturor pentru contribuțiile aduse la reușita acestei manifestări culturale. În discuțiile finale a fost subliniată importanța promovării activității Episcopului Vasile Moga prin publicarea unor noi lucrări biografice.