Episcopul Vasile Someșanul, pomenit la șase luni de la trecerea la Domnul

Un articol de: Darius Echim - 04 Aprilie 2022

În Duminica Sfântului Ioan Scărarul, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Ierarhul a oficiat şi slujba Parastasului, la șase luni de la trecerea în veșnicie a vrednicului de pomenire Episcop Vasile Someșanul.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a vorbit celor prezenți despre grija pe care părinții trebuie să o poarte pentru sănătatea sufletească și trupească a copiilor. De asemenea, ierarhul s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru pacea lumii și încetarea conflictului din Ucraina.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Bogdan Gabor, ce urmează a sluji în Parohia Finișel, Protopopiatul Cluj I.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a oferit prof. dr. Patriciu Achimaș Cadariu „Crucea transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, iar dr. Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”. Cei doi au fost felicitaţi pentru activitatea în plan medical și pentru sprijinul acordat Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” al Arhi­episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, ctitorie a Preasfințitului Părinte Vasile Someșanul.

Credincioșii prezenți au participat apoi la slujba Parastasului oficiată la şase luni de la trecerea în veșnicie a vrednicului de pomenire Episcop Vasile Flueraș.

Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, împreună cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, și de soborul de slujitori, în prezența autorităților locale, militare și civile. Printre cei prezenți s-a numărat și Vasile Dîncu, ministrul apărării naționale. Ierarhii și soborul slujitorilor au coborât în cripta de la demisolul catedralei, la mormântul Episcopului Vasile Someșanul, unde au oficiat un Trisaghion.