„Eroi necunoscuți ai abandonului”

Data: 08 Octombrie 2024

Muzeul Abandonului aduce în atenția publicului o nouă expoziție, realizată în urma unui îndelung proces de documentare și cercetare. Găzduită de ARCUB - Hanul Gabroveni, expoziția „Eroi necu­noscuți ai abandonului” scoate la lumină istoriile unor oameni obișnuiți care, în contextul neobișnuit și dramatic al orfelinatelor României din anii ’90, au ales calea cea lungă și istovitoare a eroismului. 

Primul muzeu digital și participativ din România dedicat unei cauze sociale, Muzeul Abandonului, cercetează, arhivează și expune, de trei ani, mii de documente care scot la lumină una dintre cele mai întunecate pagini ale istoriei recente a țării, abandonul a unui milion de copii, în ultima jumătate de secol. În primele zile ale libertății postrevoluționare, ima­ginile din orfelinatele comuniste au făcut înconjurul lumii, declanșând un val global de empatie și sprijin. În urma cercetărilor au fost găsite povești senza­ționale ale unor oameni care și-au abandonat confortul vieții lor din Franța, Anglia, America sau Noua Zeelandă pentru a avea grijă de copiii abandonați ai României. Unii au rămas zile sau săptămâni, alții ani sau zeci de ani. Și sunt și cei care au rămas aici pentru totdeauna.

Zece astfel de portrete pot fi văzute la expoziția de la Hanul Gabroveni şi sunt oameni care au înțeles că reprezentau singura opțiune pentru copiii instituțio­nalizați. Printre eroii propuși de Muzeul Abandonului pentru această expoziție se numără: Monica McDaid - fondatoarea asociației „O Nouă Viață din Siret” și Olivia Harrison - fondatoarea „Romanian Angel Appeal”, ambele din Marea Britanie, Evelyne Soayez, chinetoterapeut francez și colaborator al fundației SERA România, și Robyn Beckerleg - asistentă medicală din Noua Zeelandă, specializată în pediatrie, dar și Linda Barr, asistentă medicală cu specializare în psihiatrie, din Scoția. Veți descoperi și povestea fotografului Thomas Szalay și a jurnalistului John Upton. 

Toată această listă de oameni care nu aveau cone­xiuni cu țara noastră până la momentul întâlnirii cu copiii abandonați ai României se încheie cu prințesele Marina Sturdza și Ecaterina Olimpia Caradja, ambele exilate în timpul comunismului și deposedate de toate bunurile și istoria familiilor lor, care au ales să se întoarcă în România pentru a alina suferințele abandonului.

„Eroi necunoscuți ai abandonului” este un proiect cofinanțat de AFCN - Administrația Fondului Cultu­ral Național. Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, orele 12:00-20:00, la sediul ARCUB - Hanul Gabroveni, Sala Bolților, în perioada 15-27 octombrie 2024. (A. D.)