Etapa județeană a olimpiadei de religie

Un articol de: Marius Nedelcu - 05 Martie 2018

La unități școlare din orașele țării a avut loc sâmbătă, 3 mar­tie, faza județeană a olim­pia­dei de religie. În unele eparhii, elevii din clasele VII-VIII de gimnaziu, precum și cei de la liceu, au fost bine­cu­vântați de ierarhi și au primit daruri pentru strădania și efortul depus în pregătirea pentru această competiție școlară.

Etapa pe municipiul București a olimpiadei de religie s-a desfășurat la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Sector 2, și a adunat aproximativ 300 de elevi. „Deși săptămâna trecută școala a fost întreruptă din cauza condițiilor de climă, elevii s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au participat în număr mare la această olimpiadă. Subiectele au fost cu un grad de dificultate superior față de faza anterioară, dar toți partici­panții au spus că le-au rezolvat. Pentru noi este o bucurie faptul că acești elevi arată dăruire față de ora de religie și înțeleg că le este folositoare”, a spus pr. prof. Gheorghe Dogaru, inspector școlar pentru diciplina religie la Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Dâmbovița

Olimpiada de religie pe județul Dâmbovița s-a desfășurat la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgo­viște. În semn de apreciere și încurajare pentru preocupările lor educa­țio­nale, toți cei 135 de participanți la această fază a olimpiadei au primit daruri din partea Înalt­prea­sfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.

Argeș

Liceul Teoretic „Ion Barbu” din Piteşti a găzduit etapa pe județul Argeș a olimpiadei de religie. Cei 117 elevi au participat sâmbătă dimineața la o slujbă de Te Deum în Biserica „Sfântul Apostol Toma” din Pitești, iar la final au fost binecuvântați de Înaltprea­sfin­țitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Ierarhul a oferit participanților la olimpiadă daruri, iar bibliotecii Liceului Teoretic „Ion Barbu” mai multe cărți tipărite de Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Buzău

Etapa pe județul Buzău a olimpiadei de religie s-a desfă­șurat la Școala Gimnazială „Sfântul Apostol Andrei” din orașul Buzău. Toți cei 177 de partici­panți și profesorii lor, proveniți de la mai multe școli și licee din județ, au fost bine­cuvântați de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Înainte de începerea concursului, corul școlii a interpretat câteva piese patriotice, după care ierarhul a trecut prin fiecare clasă și i-a încurajat pe elevi, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. „Să nu uitați că în viață nu contează atât de mult informațiile, ci mai ales lucrurile bune pe care vi le-ați însușit, vi le-ați asumat și în care credeți, cu convingerea că ele contribuie la formarea personalității voastre”, a spus ierarhul. Cu acest prilej, elevii au primit din partea Centrului eparhial cărți religioase și iconițe.

Galați și Brăila

În municipiul Galaţi, etapa județeană a olimpiadei de religie s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” şi a reunit 277 de elevi. După rostirea rugăciunii, părintele Lucian Petroaia, vicar administrativ eparhial, a transmis un mesaj de binecuvântare din partea Înalt­prea­sfin­țitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și a oferit elevilor câte o iconiță. Faza pe județul Brăila a olimpiadei s-a desfășurat la Şcoala Gimnazială „Mihu Dragomir” din orașul Brăila și a adunat 350 de elevi. Aici, cuvântul ierarhului a fost transmis de pr. Mircea Băncilă, protoiereu al Protopopiatului Brăila. Comisiile de evaluare au fost alcătuite conform metodologiei, din profesori de religie cu gradele didactice I şi II în învăţământ, din cele două judeţe, ne-a transmis pr. Rareș Bucur.

Tulcea

Sâmbătă, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a participat la deschiderea olimpiadei de religie, faza județeană, ce a avut loc la Colegiul `Nicolae Cornățeanu” din municipiul Tulcea. Ierarhul a rostit o rugăciune de binecuvântare a elevilor și profesorilor la începutul acestui concurs și un cuvânt de învățătură.

Etapa națională a olimpiadei de religie se va desfășura în perioada 12-15 aprilie la Iași.