Etapa judeţeană a Olimpiadei de religie ortodoxă la Oradea

Un articol de: Pr. Prof. Florin Negruțiu - 29 Martie 2019

Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea a fost sâmbătă, 23 martie, gazda etapei județene a olimpiadei de religie ortodoxă, care reunit 163 de elevi din clasele V-XII de la unitățile de învățământ preuniversitar din judeţul Bihor.

Părintele profesor Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei, a transmis elevilor participanţi un cuvânt de binecuvântare din partea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. În fiecare sală de concurs proba scrisă a fost precedată de un moment de rugăciune. Pentru clasele V-XII, primul clasat la fiecare nivel, va participa la etapa națională a olimpiadei, care se va desfă­șura la Oradea, în perioada 1-5 mai. Elevii cu rezultate deosebite la această etapă, respectiv la etapa națională, urmează să fie premiați, în cadru festiv de către Preasfinţitul Părinte Sofronie.

De asemenea o parte dintre elevii premianți vor beneficia de o tabără gratuită organizată de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bihor, la care se adaugă anual parteneri locali, voluntari care sprijină organizarea taberei.

Ministerul Educației Națio­nale alături de ISJ Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea cu sprijinul Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, organizează etapa națională a olimpiadei de religie - cultul ortodox, pentru clasele V-XII ediția 2019. În anul 2012 județul Bihor a mai fost gazda aceleași competiții adresată atunci elevilor din clasele VII-XII.

În perioada 1-5 mai sunt așteptați peste 600 de elevi și profesori însoțitori. Organizatorii au pregătit elevilor și cadrelor didactice un program diversificat, care cuprinde organizarea probei scrise, activități de socializare, vizite ale unor obiective religioase, culturale și istorice, participarea la programe religioase și culturale, întâlnirea cu personalități locale.

Manifestarea se înscrie între programele desfășurate la nivelul Eparhiei Oradiei, care marchează „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învăță­torilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești” în Patriarhia Română.