Eurobarometru: Interes foarte mare pentru europarlamentare

Data: 07 Decembrie 2023

Şapte din zece români (69%) consideră că statutul de membru al Uniunii Europene a adus beneficii României, relevă cel mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European. De asemenea, românii sunt printre cetățenii UE foarte interesați de alegerile europarlamentare. 75% dintre români ar merge la vot dacă acesta ar avea loc într-o săptămână, unul din cele mai ridicate procente din UE. Sondajul este important deoarece indică temele care îi preocupă pe europeni cu şase luni înainte de alegerile comunitare, programate între 6 şi 9 iunie 2024.

În privința beneficiilor aduse de faptul că suntem în Uniunea Europeană, românii apreciază cel mai mult: noile oportunităţi de lucru (42%), îmbunătăţirea nivelului de trai (28%), contribuţia UE la menţinerea păcii (25%) şi cooperarea cu alte state europene (25%), potrivit Eurobarometrului. La nivel european, participanţii la sondaj au menționat: menţinerea păcii şi consolidarea securităţii (34%) şi îmbunătăţirea cooperării dintre ţările Uniunii (34%).

În privința imaginii UE, aceasta este una pozitivă în rândul a 45% dintre cetăţeni, neutră - 38% și negativă pentru 16%. În România, UE are o imagine pozitivă pentru 49% dintre respondenți, o imagine neutră - 35%, negativă - 14%.

Mai mult de o treime dintre europeni consideră că lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (36%), sănătatea publică (34%), schimbările climatice (29%) şi economia şi crearea de noi locuri de muncă (29%) sunt subiectele cărora Parlamentul European trebuie să le acorde prioritate.

Tema migraţiei şi azilului (18%), pe poziţia a noua, a crescut ca interes cu 7% faţă de anul trecut.

În opinia românilor, priorităţile legislativului european ar trebui să fie sprijinul pentru economie şi crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea (35%) şi lupta împotriva sărăciei (34%).

Sondajul mai relevă că dificultăţile socio-economice îi afectează încă pe mulţi europeni. Peste o treime (37%) au dificultăţi în a plăti facturile, procentul românilor aflați în această situație fiind de 57%.

Majoritatea europenilor (57%) sunt interesaţi de alegerile europene viitoare, cu 6% mai mulți decât în toamna anului 2018, un moment preelectoral similar, românii fiind peste această medie (60%).

68% dintre participanţi la sondaj ar vota dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână, cu 9% mai mult decât în toamna anului 2018. Cei mai mulți ar veni la vot în Danemarca (86%), Olanda (82%), Suedia (80%), Polonia (76%) şi Grecia și România (ambele 75%).

Comparativ cu toamna lui 2018, când 55% dintre români spuneau că ar merge să voteze, se înregistrează o creştere de 20%, a doua din UE (după Polonia, +23%) şi la egalitate cu Slovacia. Prezenţa la alegerile europene din 2019 a fost de 51,2% în România.

Eurobarometrul „arată că atât interesul pentru alegerile europene, cât şi probabilitatea de a vota au crescut în mod măsurabil”, a declarat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola. (C. Z.)