Evaluare la finalul studiilor liceale pentru seminariștii bucureșteni

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 11 Iunie 2024

Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București a găzduit marți, 11 iunie, examenul de certificare a competențelor profesionale dobândite în cei patru ani de studiu de elevii claselor terminale ale instituției de învățământ teologic din Capitală.

Examenul care marchează finalul studiilor liceale ale elevilor seminariști a constat din două probe. Prima probă a fost una practică, cu subiecte din mai multe materii studiate în cei patru ani de cursuri, în cadrul celei de-a doua probe elevii trebuind să susțină o lucrare științifică întocmită sub coordonarea unui profesor la o disciplină teologică.

Comisia de evaluare a fost formată din profesori de la seminarul bucureștean și a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor.

Părintele profesor Dan Toader ne-a vorbit despre specificul acestui examen susținut anual de absolvenții seminarului bucureștean: „Finalul cursurilor pentru absolvenții acestei școli aduce cu sine și ziua aceasta care scoate în evidență acumulările de cunoștințe din cei patru ani, arătând că aceste cunoștințe au valoare atât timp cât sunt transpuse în practică. Examenul de astăzi arată pregătirea elevilor și constă dintr-o probă orală care însumează cunoștințele de la mai multe discipline practice, dar totodată și alcătuirea unui proiect care vine să certifice competențele profesionale ale absol­venților seminarului nostru. Proiectul scoate în evidență cunoștințele pe care le-au acumulat și spiritul critic, modul de argumentare și exprimarea într-o formă personală, dar în spiritul învățăturii Bisericii, a adevărului de credință”.

Examenul de certificare a competențelor profesionale precedă examenul de Bacalaureat pe care absolvenții seminariilor teologice ortodoxe din țară îl susțin la finalul anilor de liceu.