Eveniment aniversar la Cluj-Napoca, la 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române

Un articol de: Darius Echim - 05 Aprilie 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhi­episcopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat luni, 3 aprilie, la manifestările dedicate aniversării a 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.

Evenimentul a cuprins un ceremonial militar-religios și s-a desfășurat în curtea Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj, în prezența oficiali­tăților militare și civile, precum și a reprezentanților din structurile subordonate Ministerului Afacerilor Interne și Jandarmeriei Române.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit o slujbă de Te Deum și le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, în cadrul căruia a subliniat importanța păcii și a siguranței trupești.

Cu acest prilej a avut loc lansarea cărții `Întotdeauna este o șansă”, scrisă de colonel (r) Grigore- Gheorghe Burcuș. Autorul a făcut o scurtă prezentare a volumului, apoi i-a înmânat inspectorului șef al IJJ Cluj, colonel Cristian Maxim, un exemplar al cărții și o plachetă omagială.

Tot în cadrul evenimentului aniversar a avut loc și festivitatea de înaintare în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim, a trei ofițeri și a 13 subofițeri din cadrul IJJ Cluj. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare, compusă din efective ale jandarmilor clujeni.

Jandarmeria Română, instituţie cu responsabilitate în menţinerea şi restabilirea ordinii publice şi a siguranţei naţionale, îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, serbaţi la data de 8 noiembrie.