Eveniment cultural la Carei

Un articol de: Gavril Vasile Băban - 09 Noiembrie 2015

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a participat vineri, 6 noiembrie, la Carei, la ce-a de a 25-a aniversare a ”Zilelor Poessis” organizate de Direcţia pentru Cultură a Judeţului Satu Mare, eveniment coordonat de George Vulturescu, directorul acestei instituţii.
La începutul evenimentului, PS Iustin Sigheteanul a făcut o rugăciune pentru cei morţi în incendiul din seara zilei de 29 octombrie, de la clubul Colectiv din Bucureşti, pentru însănătoşirea grabnică a celor ce sunt în mare suferinţă pe patul de spital şi pentru mângâierea şi întărirea familiilor şi părinţilor care trec prin această dramă.
La festivitatea de omagiere şi premiere a personalităţilor din lumea culturală românească, care s-a desfăşurat în Castelul Karolyi - monument istoric din municipiul Carei, organizatorii au invitat academicieni, scriitori, poeţi, oameni de cultură din ţară şi străinătate. Unul dintre oaspeţi a fost academicianul Nicolae Dabija – poet şi istoric literar din Republica Moldova.
Cu acest prilej, în semn de apreciere şi preţuire pentru activitatea academică şi literară, precum şi pentru lupta, de-a lungul deceniilor, pentru păstrarea culturii, limbii, credinţei şi valorilor sfinte româneşti, PS Iustin Sigheteanul a oferit academicianului Nicolae Dabija cea mai înaltă distincţie eparhială pentru laici din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, „CruceaVoievodală”, însoţită de Gramata Episcopală.