Eveniment cultural la Casa memorială „Anton Pann” din București

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 03 Noiembrie 2023

Protopsaltul Anton Pann a fost comemorat joi, 2 noiembrie, la casa memorială ce-i poartă numele din București, printr-un eveniment cultural la împlinirea a 169 de ani de la trecerea sa la Domnul. În acest imobil, aproape de Biserica „Sfântul Stelian”-Lucaci din sectorul 3, muzicianul a locuit și tipărit în ultimii ani ai vieții. 

La eveniment au fost prezenți clerici, oameni de cultură și iubitori ai muzicii psaltice. În cadrul manifestării comemorative a fost proiectat filmul documentar „Anton Pann - protopsaltul”, realizat de TRINITAS TV. 

„A fost o bucurie și o onoare, deopotrivă, să putem prezenta filmul documentar dedicat lui Anton Pann chiar în casa unde a locuit în ultimii șase ani ai vieții. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că unii dintre acești psalți și compozitori de muzică religioasă au fost ctitori de limbă. Într-adevăr, cu asupra de măsură este și cazul lui Anton Pann, care întreaga viață și-a dedicat-o procesului de românire a muzicii de strană. Pe de altă parte, valoarea lui trebuie cunoscută și recunoscută de noile generații. La înmormântarea lui Anton Pann, care a avut loc în data de 4 noiembrie, ieromonahul Veniamin Cătulescu, cel care a vorbit și la înmormântarea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, afirma că Biserica Ortodoxă a pierdut pe cel mai mare cântăreț al ei. Tocmai din acest motiv, generațiile actuale sunt datoare să ducă mai departe munca extraordinară pe care a făcut-o marele om de cultură”, a declarat arhid. Eugen Buchiu, redactor-șef la Departamentul teologic și realizatorul filmului documentar al TRINITAS TV.

Anton Pann a trecut la Domnul în data de 2 noiembrie 1854 și a fost înmormântat în curtea Bisericii „Sfântul Stelian”-Lucaci. În data de 6 iunie a acestui an, osemintele sale au fost reînhumate într-un mormânt nou. 

Casa memorială „Anton Pann” este situată pe strada omonimă, la nr. 20, aproape de Biserica „Sfântul Stelian”-Lucaci din sectorul 3.