Eveniment dedicat preoților pensionari din protoieriile Bacău și Sascut

Un articol de: Pr. Răzvan Radu - 28 Septembrie 2023

Marți, 26 septembrie 2023, cu prilejul Anului omagial al pasto­rației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română, în protoieriile Bacău și Sascut s-a desfășurat proiectul „Preoție, slujire și misiune chiar și la senectute”, menit să omagieze viața și activitatea misionar-pastorală a preoților pensionari din cele două protopopiate.

Evenimentul a debutat în biserica Parohiei Lazaret din Bacău, în prezența Înaltprea­sfin­țitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a părintelui consilier Ilarion Mâță, a părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, a părintelui protopop Alexandru Grigoraș și a peste 65 de preoți pensionari, unii venind însoțiți de doam­nele preotese. La acest moment au fost săvârșite un acatist de mulțumire pentru toate binefacerile primite în anii de misiune și slujire a preoților ajunși la senectute, o rugăciune de Te Deum, precum și un Trisaghion pentru colegii preoți care au fost chemați la Liturghia din ceruri. Tot acum a fost rostită și Rugăciunea pentru invocarea iubirii și milei dumnezeiești asupra persoanelor ajunse la vârsta senec­tuții alcătuită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim cu prilejul Anului omagial 2023.

La finalul rugăciunilor, părintele Constantin Tomozei, fost protopop al Protoieriei Bacău, a luat cuvântul, vorbind despre devotamentul preotului și după vârsta pensionării, dar și despre modul în care slujirea preotului trece dincolo de vârsta legală a pensionării.

În continuare, cei prezenți au primit cuvântul ierarhului, care a vorbit despre timpul lăsat de Dumnezeu preoților pensionari pentru a se bucura de realizările duhovni­cești și familiale și i-a îndemnat să înmulțească darurile primite de la Dumnezeu, păstrând comuniunea și comunicarea.

După momentul religios, avut loc cina festivă la care au fost invitați toți cei prezenți, pentru a socializa și a depăna amintiri alături de chiriarh. În cadrul acestui moment, părintele consilier Ilarion Mâță, cu o experiență de peste 17 ani în îngrijirea persoanelor vârstnice în centrele rezidențiale, precum Aso­ciația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” de la Hârja, a vorbit despre senectute și rolul vârstnicilor în viața socială și bisericească.