Evenimente bisericeşti în Arhiepiscopia Târgoviştei

Un articol de: Marius Nedelcu - 11 Feb 2015

La începutul acestei săptămâni, în Eparhia Târgoviştei au avut loc mai multe evenimente bisericeşti la care a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal. A fost binecuvântat noul sediu al Protoieriei Pucioasa, judeţul Dâmboviţa, şi a avut loc şedinţa de constituire a Adunării Generale a Casei de Ajutor Reciproc a clerului şi salariaţilor bisericeşti din Arhiepiscopia Târgoviştei.

Marţi, 10 februarie, Înaltprea-sfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, însoţit de părinţi consilieri de la Centrul eparhial, a inaugurat noul sediu al Protoieriei Pucioasa, ne-a transmis Biroul de presă al acestei eparhii. Noul edificiu administarativ al acestei eparhii a fost construit la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale, cu sprijinul unor generoşi sponsori şi prin strădania părintelui protoiereu Cătălin Hârciu de la Protopopiatul Pucioasa, precum şi a preotului Eugen Popescu, fostul protopop. După acest moment solemn, a urmat şedinţa administrativă lunară a preoţilor din Protoieria Pucioasa, ce a avut ca temă „90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (februarie 1925)“. Despre această temă, părintele Ion Popa de la Parohia Valea Lungă-Gorgota a prezentat un referat. În cadrul şedinţei s-au prezentat câteva comunicări ale Centrului eparhial, iar la final au fost dezbătute probleme pastoral-misionare curente ale clericilor din această protoierie. În cuvântul său, Înaltpreasfinţia Sa a apreciat eforturile edilitar-gospodăreşti ale părintelui protopop, elogiind funcţionalitatea noului sediu, dar şi coeziunea, generozitatea şi solidaritatea pe care le-au manifestat clericii şi credincioşii acestei protoierii în derularea proiectului, ne-a informat Biroul de presă al eparhiei.

Luni, 9 februarie, la sediul Centrului eparhial, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon şi în prezenţa membrilor permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviştei, s-a desfăşurat şedinţa de constituire a Adunării Generale a CAR a clerului şi salariaţilor bisericeşti din Arhiepiscopia Târgoviştei. Astfel, mai întâi a avut loc alegerea membrilor Consiliului director şi a Comisiei de cenzori, iar apoi a preşedintelui şi a vicepreşedintelui organizaţiei, fiind vorba despre preotul Valeriu Gheorghe, de la Parohia Cioflec, Protoieria Găeşti, respectiv preotul Daniel Bălăjel, de la Parohia „Sfântul Nicolae“-Androneşti din Târgovişte, Protoieria Târgovişte Nord, judeţul Dâmboviţa.

Chiriarhul locului a subliniat în cadrul acestei întâlniri  rolul organizaţiei CAR din Eparhia Târgoviştei, care are ca principal obiectiv oferirea de ajutor şi sprijinirea membrilor săi, manifestând, pentru vremea noastră, solidaritate şi unitate creştină, ne-a transmis Biroul de presă al eparhiei.