Evenimente comemorative pentru eroii români, la Sibiu și Deva
Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial au avut loc vineri, 26 august, la Sibiu, mai multe evenimente comemorative dedicate eroilor care au căzut în luptă sau în prizonierat în timpul acestei conflagraţii. De asemenea, o festivitate comemorativă a avut loc în Cimitirul Eroilor din Deva, prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial.
La monumentul eroilor din primul război mondial, amplasat în faţa Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu” din Sibiu a avut loc o slujbă de pomenire oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar mai apoi ceremonia de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în primul război mondial.
„Comemorarea ostaşilor eroi care s-au jertfit pe câmpul de luptă în primul război mondial, la împlinirea a 100 de ani de la izbucnirea acestei conflagraţii, s-a făcut şi în Sibiu într-un mod cu totul special. Ne-am rugat lui Dumnezeu să-i aşeze în corturile drepţilor şi să-i numere în rândul sfinţilor. Pomenirea liturgică a fost urmată de o pomenire nominală a trei sute de eroi ostaşi, o pomenire impresionantă. Apoi, în mod personal ne-am exprimat devoţiunea şi cinstirea pe care le merită eroii noştri prin aşezarea unei flori şi a unei lumânări aprinse la monumentul eroilor. Floarea este simbolul dragostei noastre, iar lumânarea este semnul credinţei. Flacăra credinţei trebuie s-o păstrăm aprinsă până în ultima clipă din viaţa noastră”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Sâmbătă, 27 august, militarii Armatei României au trecut din nou Carpaţii, în mod simbolic. Ei au executat marşuri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostaşii armatei române luau în stăpânire trecătorile Munţilor Carpaţi, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă. Cu acest prilej, la ora 20:45, au fost depuse coroane şi jerbe de flori la monumentul eroilor din primul război mondial din localitatea Boiţa, iar începând cu ora 21:00, o subunitate constituită din cadre militare din garnizoana Sibiu a executat un marş tactic pe itinerarul Boiţa – Tălmaciu.
Festivitate la Cimitirul Eroilor Deva
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a participat la o festivitate comemorativă organizată în Cimitirul Eroilor din Deva, prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial, inițiativă în urma căreia, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia s-a decis în unanimitate unirea Transilvaniei cu „Patria Mumă”.
A fost săvârșită slujba Parastasului pentru toți eroii și ostașii români, din toate locurile și din toate timpurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă ale diferitelor încleștări armate, pentru apărarea patriei și a credinței noastre străbune. Eroismul acestora a fost subliniat, de altfel, și în mesajul pe care ierarhul hunedorean l-a transmis apoi celor prezenți, oficialități locale și cadre militare devene. Apoi, au fost rostite numele a câteva sute de ostași ce și-au dat viața în cea dintâi conflagrație mondială, iar la final s-au depus, în fața monumentului eroilor, candele aprinse și coroane de flori.