Evenimente culturale și filantropice în Mitropolia Banatului

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu,   Diac. Andrei Butu - 04 Aprilie 2023

În seara zilei de luni, 3 aprilie, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad a avut loc conferința „Procesul Mântuitorului”, susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. De asemenea, în această perioadă ierarhul a donat Spitalului Jude­țean de Urgență din Reșița paturi speciale noi pentru secția de neonatologie. Marți, membrii Fun­da­ției „Preot Ion Olariu” din Ti­mi­șoara au participat la Adunarea Generală anuală.

Conferința „Procesul Mântuitorului” este o manifestare culturală ce se înscrie în seria de evenimente intitulate „Dialoguri universitare by UVVG Arad. Întâlniri cu personalități”. Prelegerea a fost susținută de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, cu participarea părintelui prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad. La eveniment au fost pre­zenți, de asemenea: Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, precum și clerici din Timișoara și Arad, oficialităţi ale oraşului Arad, oameni de cultură şi credincioşi din municipiu.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a prezentat tema procesului Mântuitorului Iisus Hristos dintr-o perspectivă duhovnicească, inserând în discursul său și detalii de natură istorică și exegetică, iar pr. prof. dr. Cristinel Ioja a susținut o prelegere cu incursiuni de mistagogie patristică. Evenimentul a fost încununat printr-un concert sus­ținut de Corala „Armonia” din Con­stanța, se arată pe site-ul mitropolia-banatului.ro.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a fost alături în această perioadă și de personalul medical de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița printr-o donație care a constat în 16 paturi speciale noi, destinate secției de neonatologie, ne-a transmis pr. Marius Mircia. Eparhia Timișoarei va continua să desfășoare și alte activități filantropice în spitalele și așezămintele sociale din eparhie, iar Sectorul social-filantropic va întreprinde, în continuare, acțiuni de ajutorare a credincioșilor vulnerabili din punct de vedere material, a așezămintelor pentru copii și vârstnici și a unităților spitalicești.

De asemenea, marți, 4 aprilie, membrii Fundației „Preot Ion Olariu” din Timișoara au participat la Adunarea Generală anuală, care s-a desfășurat în sala festivă a Paro­hiei Iosefin din Timișoara. În cadrul întrunirii au fost prezentate bilanțul activităților derulate în anul precedent, raportul financiar, proiectul „Sprijin la distanță - o șansă pentru fiecare”, dar și propunerile de activități pe anul 2023.

În primele șase luni ale anului 2022, fundația a acordat ajutoare financiare pentru studii unui număr de 9 elevi din ciclul gimnazial, iar în a doua jumătate a anului au fost ajutați încă 7 elevi și 2 studenți, valoarea totală a sumelor alocate pentru acest proiect fiind de 27.100 de lei, ne-a transmis pr. Ionel Popescu, vicar eparhial. Fundația a ajutat și persoane care au suferit de boli incurabile și au avut nevoie de inter­venții chirurgicale costisitoare.

La finalul Adunării Generale au fost aprobate situațiile financiare pe anul 2022, constatându-se că fundația a investit în activitățile social-filantropice peste 30.000 de euro. În continuare, a fost stabilită cotizația pentru anul 2023, iar Doina Silagi a fost aleasă în funcția de secretar al fundației. Totodată, a fost prezentat și programul activi­tății pe anul în curs.