Evenimente de succes pentru filmul „Coroana României” în Franța

Data: 18 Octombrie 2024

Filmul documentar „Coroana României” a reprezentat cu succes țara noastră, în cadrul a două evenimente cinematografice importante din Franța, desfăşurate săptămâna trecută: Festivalul Internațional al Francofoniei de la Marsilia și Săptămâna filmului românesc de la Nisa.

La Marsilia, într-un cadru de vis, la Château de la Buzine, documentarul realizat de către jurnalistul George Grigoriu a reprezentat țara noastră în cadrul festivalului francofon „Les Recontres Internationales du Cinéma” inițiat de Primăria Marsiliei, în colaborare cu misiunile diplomatice și consulare. Țările participante la festival au fost: Elveția, Letonia, Brazilia, Spa­nia, Senegal și România.

Printre oficialități s-au aflat vicepreședintele metropolei, generalul Galtier, primarul adjunct Jean-Marc Pantalacci-Bonnaffaus, primarul Carry-le-Rouet, René-Francis Carpentier, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie, şi Frederic Ronal, Isabelle Verna Puget de la RMT News International, Aurelia Grosu, consulul general al României la Marsilia, dar şi părintele Iustin Miron de la Mănăstirea Oașa. Evenimentul a început cu o sesiune foto a participanților și cu salutul gazdelor, a continuat cu proiecția filmului și s-a încheiat cu un cocktail de aproape două ore în spațiul de protocol al celebrului castel din Marsilia.

„Acest film ne-a trezit dorința de a vizita România”

„Este un film extraordinar. (...) În această seară, ne-ați făcut părtași la o istorie minunată pe care noi, în Franța, o cunoșteam destul de puțin: istoria României... Acest film ne-a trezit dorinta de a vizita România... Sunteți o națiune europeană, iar istoria României ar trebui să fie cunoscută de toată lumea. Acest film exact asta face, ne prezintă istoria voastră... Mulțumesc pentru aceste două ore de istorie autentică, cu care am avut plăcerea să ne conectăm”. Acestea sunt doar câteva dintre mărturiile oficialilor francezi, oferite la finalul proiecției.

„Am fost foarte mândri să prezentăm filmul «Coroana României» aici, într-o clădire istorică a Marsiliei, în fața oficialităților franceze, dar și pentru comunitatea noastră din această zonă. Cu toții au fost încântați de informațiile din acest film, dar și de calitatea sa artistică. Am încercat să arătăm o parte din România, cu adevărata ei istorie, să arătăm o imagine a țării noastre, așa cum este ea”, a declarat doamna Aurelia Grosu, consulul general al României la Marsilia.

La finalul evenimentului, regizorul filmului, George Grigoriu, a vorbit despre legăturile istorice dintre Franța și România, amintind de contribuția generalului Berthelot în Primul Război Mondial, dar și de aportul savantului Emanuel de Martonne pentru obținerea grani­țelor României Mari la Conferința de Pace de la Paris.

Situat între Saint-Menet și Les Caviens, Château de la Buzine este considerat un adevărat „Hollywood provensal”, fiind gazda celor mai importante evenimente cinematografice și culturale din Marsilia. Reședința i-a aparținut lui Marcel Pagnol și face parte dintr-un lanț mirific de castele ce spun o parte din istoria orașului și a locuitorilor săi. Moșia îi datorează numele lui Henry de Buzens, proprietarul nobil al moșiei în secolul al XVII-lea.

„Coroana României” pe Promenade des Anglais, la Nisa. „Un film care deja face înconjurul lumii”

Cel de-al doilea mare eveniment în cadrul căruia a fost proiectat documentarul „Coroana României” îl reprezintă seara de gală cu care s-a încheiat Săptămâna filmului românesc de la Nisa. Evenimentul a avut loc pe Promenade des Anglais, la West End, în Sala Poseidon. Cu jumătate de oră înainte de începerea evenimentului, sala celebrului hotel a devenit neîncăpătoare pentru numărul mare de români și de francezi veniți de la Monaco, Cannes, Antibes și Nisa, care au dorit să participle la proiecția documentarului ce vorbește despre istoria încoronărilor din țările române.

„Sunt foarte bucuros că am închis Săptămâna filmului românesc cu documentarul «Coroana României», deorece avem o datorie sacră față de țara care ne-a dat limba și cultura. Publicul de aici a fost extraordinar - o sală plină, într-o duminică seară, într-un oraș cu multe evenimente, când a doua zi toți au treabă, și cu toate acestea, sala a fost plină la proiecția unui film documentar de două ore. Acest film a început să aibă o reputație și o răspândire în lume, cel puțin în Europa, extraordinară. Insist să fie vizionat de cât mai multă lume. Trebuie să învățăm să fim patrioți, să ne apărăm gra­nițele culturale, religioase, geografice...”, a declarat consulul general onorific al României la Marsilia, domnul Stefan De Fay.

„«Coroana României» este un film care deja face înconjurul lumii. În această seară, la Nisa, sala a fost plină, au fost atât francezi, cât și români. Am rămas impresionată de reacția francezilor, care au fost captivați de acest film. Pentru copiii români din țară, acest film ar trebui inclus în programa liceelor, este un material deosebit”, a mărturisit Manuela Cernat, scriitoare română, scenaristă și profesoară de istoria și teoria filmului.

„Săptămâna filmului românesc” este cel mai mare festival cinematografic românesc din Uniunea Europeană, al doilea din Europa, după cel de la Londra, și al treilea din lume, după cel de la New York. Prima ediție a luat naștere în anul 2008 cu scopul promovării valorilor culturale românești în Franța.