Evenimente de Ziua Mondială „Art Nouveau”

Un articol de: Dan Cârlea - 13 Iunie 2017

Institutul Naţional al Patrimoniului a organizat de Ziua Mondială „Art Nouveau” mai multe tururi ghidate gratuite în Constanţa, Târgu Mureş şi Timişoara, precum şi o expoziţie de fotografie dedicată arhitecturii Art Nouveau din România, desfășurată în ­foişorul grădinii Casei Universi­tarilor din Bucureşti. Expoziția a adus în fața publicului detaliile specifice acestui stil, în care se regăsesc elemente având ca ispirație natura.

O altă parte a proiectului, desfășurată la Timișoara, s-a numit Turul pietonal „Art Nouveau în Timişoara - Sfârşitul unei epoci” și a fost organizat de către Tur de Arhitectură, cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Timiş.

Traseul pe care s-a desfășurat „marșul” a fost: cartierele Fabric, Cetate şi Elisabetin, ghidul turului a fost arhitectul Victor Popovici, care a prezentat contextul apariţiei stilului în Timişoara şi conexiunile sale cu Europa. Printre clădirile și locurile admirate se numără: fosta Bancă de Scont, Palatul Apelor, Palatul Marschall, Piaţa Alexandru Mocioni.

La Constanţa, turul de arhitectură a avut ca punct central de interes clădirea Cazinoului, proiectată la începutul secolului XX de arhitectul Daniel Renard, şi zona peninsulară.