Evenimente dedicate Anului Centenar în Protopopiatul Târgu-Mureș

Un articol de: Iuliu Horaţiu Sita - 25 Octombrie 2018

La Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș, a avut loc luni, 22 octombrie, un eveniment intitulat „Dăinuire prin unitate și mărturisire prin jertfă”, organizat la inițiativa protopopului Olimpiu Zăhan, cu prilejul Anului Centenar.

Sfânta Liturghie a fost celebrată, în Catedrală, în sobor de 60 de preoți și doi diaconi, în frunte cu protopopul Olimpiu Zăhan. A urmat o slujbă de Te-Deum, după care a fost săvârșită, în fața Catedralei, slujba Parastasului pentru toți martirii și ostașii neamului românesc. A fost oficiată, apoi, slujba de sfințire a unui drapel de mari dimensiuni arborat pe fațada Catedralei. La eveniment au fost prezente oficialități, între care Mircea Dușa, prefect al județului Mureș, și Alexandru Câmpean, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș.

Protopopul Olimpiu Zăhan a mulțumit tuturor celor prezenţi, adresându-le îndemnul de a participa la manifestările care vor fi organizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Răspunsurile la sfintele slujbe au fost oferite de Grupul psaltic „Anastasios”, format din medici și studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș.

În semn de evlavie față de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, a fost adusă spre închinare Icoana Maicii Domnului „Pantanassa” din Parohia Voiniceni. Tinerii prezenţi, îmbrăcaţi în costume tradiționale, au înălţat baloane în culorile drapelului național.

Manifestările dedicate Anului Centenar s-au reluat şi în unităţile de învăţământ din cuprinsul Protopopiatului Târgu-Mureș, odată cu începutul noului an școlar. Astfel, la Colegiul „Traian Săvulescu” din Târgu-Mureș, a avut loc întâlnirea cu tinerii ortodocşi din municipiu, prilej cu care a avut loc conferinţa „100 de ani de Unire şi dăinuire şi frumusețea tinereții şi a vieții” susţinută de părintele Nicolae Luduşan, slujitor la biserica din cartierul Dâmbu Pietros.

Pornind de la cuvintele Sfintei Scripturi și de la dorința tinerilor de a fi independenți, părintele le-a vorbit acestora despre libertatea care „constă în dependența de Dumnezeu”. În cadrul conferinţei a fost amintită unirea Principatelor Române cu analogie la eforturile patriarhilor Vechiului Testament de a uni poporul ales. Pr. Nicolae Luduşan a amintit că alături de poporul român, dornic de unitate şi libertate, s-au aflat ierarhii şi preoții Bisericii Ortodoxe. Întâlnirea tinerilor a fost organizată de Grupul de Inițiativă pentru Tineret al Protopopiatului Ortodox Târgu-Mureș, în colaborare cu Colegiul „Traian Săvulescu”, prin Viorel Socol, director adjunct, Diana Matei şi Lăcrămioara Tobias.