Evenimente festive de 1 Decembrie la Craiova şi Drobeta-Turnu Severin

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache,   Marian Gherghinescu - 03 Decembrie 2020

Ziua Naţională a României a fost marcată şi anul acesta printr-o serie de activităţi cu caracter restrâns în principalele oraşe ale Olteniei. În acelaşi timp, în sfintele locaşuri de închinare s-a săvârşit slujba de Te Deum în cinstea zilei istorice de 1 Decembrie 1918.

În cetatea Craiovei, momentul festiv a avut loc în Piaţa Primăriei, unde preoţii militari din garnizoanele locale au săvârşit mai întâi o slujbă de Te Deum. Manifestarea a continuat cu depuneri de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din faţa Primăriei municipale. Din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a participat părintele arhimandrit Vladimir Dărângă, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.

La Drobeta-Turnu Severin, manifestările dedicate Zilei Naționale a României au început prin Sfânta Liturghie, oficiată de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, la Catedrala Episcopală din municipiu, începând cu ora 9:15, după care a urmat slujba de Te Deum, la ora 11:30. Manifestările au continuat la Monumentul Eroilor din Parcul Rozelor cu un ceremonial militar care a cuprins: prezentarea onorului militar, salutarea drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, rostirea alocuțiunilor privind semnificația și impor­tanța zilei de 1 Decembrie şi de­pu­nerea de coroane, respectându-se normele impuse de această peri­oadă de pandemie în care ne aflăm.

Slujba religioasă și de comemorare a eroilor a fost săvârşită de un sobor de preoţi de la Centrul eparhial.