Evenimente festive la Mitropolia de Durostor din Bulgaria

Data: 11 Octombrie 2021

În perioada 9-10 octombrie, la Mitropolia de Durostor din Silistra, Bulgaria, au avut loc manifestări dedicate împlinirii a 20 de ani de la reînființarea acesteia.

La aceste manifestări au participat ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe din Bulgaria, Ucraina și România, clerici, autorități locale și numeroși credincioși. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la aceste manifestări a luat parte și Preasfin­țitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Aniversarea festivă a debutat sâmbătă, 9 octombrie, cu sfințirea noii biserici construite în satul Mejdina, la aproximativ 45 km de Silistra. Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost sfințită de un sobor de 7 ierarhi, în frunte cu Mitropolitul Antonie al Europei din Biserica Ortodoxă din Ucraina.

Duminică, 10 octombrie, la orele dimi­neții, a fost săvârșită Sfânta Liturghie în sobor de arhierei, sub protia chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iacob, în Catedrala Mitropolitană din Silistra, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Din sobor a făcut parte și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

La sfârșitul slujbei a fost oficiat un Te Deum, după care au urmat cuvântările oficiale ale autorităților locale și apoi s-a săvârșit o slujbă de pomenire la mormintele Mitropoliților Ilarion († 2002) și Ambrozie († 2020) aflate în curtea bisericii.