Evitați expunerea la soare la orele amiezii

Data: 18 Iulie 2023

România, ca și țările din sudul Europei, se confruntă cu un val de căldură extremă care va persista și în zilele următoare, mai ales în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi în sudul Moldovei. Ministerul Sănătăţii recomandă populației să urmeze sfaturile medicilor şi să evite expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00. Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale, canicula este un ­fenomen ­meteo cu grad mare de mor­talitate.

Potrivit avertizărilor Cod galben şi Cod portocaliu emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, canicula şi disconfortul termic ridicat, instalate la sfârșitul săptămânii trecute, se vor prelungi și azi, în aproape toată ţara. Temperaturile maxime se mențin la 37-39 de grade, în special în sudul țării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU), care face ca temperatura resimțită să fie mai mare, va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. 

Direcţiile de sănătate publică și autoritățile locale au activat planurile de măsuri pentru zilele caniculare. În Capitală, în containere medicale sau la nivelul camerelor de gardă din unităţile sanitare, au fost amenajate puncte de prim ajutor dotate cu aer condiţionat, apă, medicamente, echipamente medicale, mobilier pentru odihnă. În județul Giurgiu, funcționează şapte spaţii publice climatizate unde se acordă asistenţă medicală şi se distribuie apă potabilă, iar în Craiova, primăria a deschis cinci puncte de prim ajutor.

La Buzău, în weekend, din cauza căldurii, peste 600 de pacienți s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă. „Vorbim despre pacienţi cu afecţiuni cardiace, neurologice, respiratorii, cu AVC, boli acutizate sub influenţa căldurii”, a declarat, pentru Agerpres, medicul Adrian Zoican, şeful UPU Buzău.

În perioadele caniculare, medicii ne sfătuiesc să consumăm cel puțin 2 litri de apă zilnic și să evităm expunerea la soare în mijlocul zilei. Recomandările uzuale pentru populație mai includ o alimentație bogată în iaurturi, fructe și legume, evitarea alcoolului, care favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de adaptare a organismului la căldură, și a băuturilor cu conţinut de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr. 

„Sugarii, copiii mici, persoane de vârsta a treia şi persoane cu comorbidiţăţi. De toate aceste categorii trebuie să avem mare grijă”, a declarat, pentru Agerpres, Alis Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Tot din cauza caniculei, până miercuri, în intervalul orar 12:00-20:00, cu unele excepții, autovehiculele cu tonaj mai mare de 7,5 tone au restricţii de circulaţie pe drumurile naţionale de pe raza a 21 de judeţe, a informat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Pe sectoarele de drumuri expres şi autostrăzi traficul se va desfăşura în condiţii normale. (C. Z.)