Evocarea Margaretei Sterian la București

Un articol de: Ștefania Coșuleanu - 21 Septembrie 2022

La doi ani și jumătate de la ultima ediție de dinaintea pandemiei, Cafeneaua critică a invitat publicul, luni, 19 septembrie, la o ediție specială de evocare a picto­riței, scriitoarei și traducătoarei Margareta Sterian (16 martie 1897 - 9 septembrie 1992), la 30 de ani de la trecerea sa la cele veș­nice. Ediția specială a Cafenelei critice a avut loc la sediul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) din Calea Griviței. 

Amfitrionul întâlnirii a fost, ca de obicei, Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București. Au luat parte la reuniune Ioan Cristescu, directorul MNLR; Mircea Barzuca, legatarul testamentar al Margaretei Sterian și donatorul fondului expus la MNLR; prof. univ. dr. Silviu Angelescu, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității din București, etnolog; Magda Cârneci, scriitoare, critic și istoric de artă, redactor-șef al revistei „Arta” a Uniunii Artiș­tilor Plastici; prof. univ. dr. Cris­tian-Robert Velescu, critic și istoric de artă, cadru didactic la Universitatea Națională de Arte din București; Eugenia Oprescu, șefa Secției Patrimoniu a MNLR, și Luigi Bambulea, cercetător știin­țific la MNLR, informează site-ul Universității București, unibuc.ro.

Mircea Barzuca a donat MNLR un fond de lucrări de artă și mobilier care au aparținut pictoriței, astfel putându-se amenaja un atelier al artistei în cadrul muzeului.