Evocarea Mitropolitului Bartolomeu la 101 ani de la naștere și lansare de carte la Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 18 Martie 2022

Vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania a fost evocat la 101 ani de la nașterea sa în cadrul unui eveniment organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Totodată, a fost lansat volumul „Academicianul Ioan Lupaș și Ortodoxia românească. Atitudini”.

La Muzeul Mitropoliei Clujului, de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, a fost reluată tradiția serilor culturale, după doi ani de pauză din cauza pandemiei.

În deschiderea manifestării, care a avut loc în 17 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și-a exprimat bucuria reluării serilor culturale și a evocat personalitatea vrednicilor de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania și preot academician Ioan Lupaș.

Personalitatea marelui ierarh cărturar Bartolomeu Anania a fost adusă în actualitate de arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din eparhie, și de pr. prof. dr. Ioan Chirilă, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Apoi, a avut loc lansarea volumului „Academicianul Ioan Lupaș și Ortodoxia românească. Atitudini”, al cărui autor este pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru. Lucrarea, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, reunește 10 studii dedicate ilustrului preot, istoric și academician Ioan Lupaș.

Cartea a fost prezentată publicului de pr. prof. dr. Ioan Chirilă, prof. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - filiala Cluj-Napoca, și prof. dr. Șerban Turcuș, cadru universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie clujeană. A luat cuvântul și autorul lucrării, pr. prof. dr. Alexandru Moraru, care le-a mulțumit tuturor celor ce au făcut posibilă tipărirea cărții.

În cadrul evenimentului, eleva Maria Taloș, de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, a susținut un scurt recital de pian. Evenimentul a fost moderat și prezentat de pr. Cornel Coprean, consilierul cultural al eparhiei.