Examen de autorizare pentru pictorii bisericești

Un articol de: Ioan Bușagă - 29 Septembrie 2018

Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române organizează în această toamnă o nouă sesiune de examene de autorizare pentru pictorii bisericești, la care s-au înscris 18 stagiari care au întrunit condițiile regulamentare. Candidații admiși la acest examen obțin autorizarea ca zugravi, respectiv pictori bisericești.

Stagiarii care au finalizat activitatea pe șantierele de pictură bisericească din cuprinsul Patriarhiei Române, aprobate de Comisia de pictură bisericească, și au îndeplinit condițiile regulamentare au sus­ținut în perioada 17-28 septembrie proba practică a examenului de autorizare a pictorilor biseri­cești.

„Prin proba practică ei dovedesc deprinderile, gradul de înțelegere a tehnicii de realizare a picturii în frescă, abilitățile dobândite. Fiind în tehnica frescă, proba practică presupune îndemânare și corectitudinea aplicării tehnicii și, în același timp, se observă și nivelul de pregătire din punct de vedere plastic, cum realizează desenul, cromatica folosită. Desigur, lucrând în ansamblu, cerința este să se adapteze și să folosească aceleași culori pentru anumite fonduri, astfel încât ansamblul să fie unitar, chiar dacă ei vin din școli diferite și stilul în care lucrează este, la fel, diferit”, a precizat pictorul bisericesc Alexandru Nicolau, membru al Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române.

Timp de cinci zile, cei 18 candidați au pictat în tehnica frescă scene iconografice în două locații din Arhiepiscopia Bu­cureștilor. „Unul dintre locurile în care s-a desfășurat examenul a fost capela Școlii de Agenți de Poliție din Câmpina, unde, prin finalizarea ultimelor două probe susținute de doi candidați foarte bine pregătiți, biserica respectivă a fost finalizată frumos. A doua locație a fost biserica cu hramul «Adormirea Maicii Domnului» din Glina, județul Ilfov. Aici, o primă parte dintre candidați, și anume 9 pictori, au lucrat săptămâna trecută, realizând părțile superioare, iar săptămâna aceasta 7 candidați. Am făcut acest efort organizatoric pentru ca ei să aibă condiții bune de lucru, întrucât ar fi fost foarte dificil pentru ei ca să lucreze probele de lucru în timp ce ceilalți candidați ar fi lucrat la pereți. De aceea, asigurând condiții bune, și lucrarea poate să fie de calitate. Sunt lucrări bune care dovedesc că cei care le-au lucrat pot să susțină și să ducă la bun sfârșit o lucrare de artă monumentală. De fapt, acesta este ­scopul acestei autorizații, și anume le dă dreptul să picteze pentru Biserica Ortodoxă”, a mai precizat pictorul bisericesc ­Alexandru Nicolau.

Candidații care au fost admiși la proba practică vor urma în zilele săptămânii viitoare cursuri intensive de specialitate. La finalul acestor cursuri, candidații vor susține examenul teoretic în fața Comisiei de examinare. Potrivit Regulamentului Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române, candidații admiși la acest examen obțin autorizarea ca zugravi, respectiv pictori bisericești. Stagiarii respinși pot continua, la cerere, pregătirea profesională la un alt pictor îndrumător-angajator până la următorul examen de autorizare.