Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Sibiului

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 17 Martie 2023

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a avut loc joi, 16 martie, sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoţească din Arhiepiscopia Sibiului. La această sesiune s-au înscris 17 candidați.

Teologii înscriși la examenul de capacitate preoțească au susţinut o probă scrisă şi una orală din cunoştinţele de teologie şi administraţie parohială, se arată pe mitropolia-ardealului.ro. Comisia de evaluare prezidată de Înaltpreasfin­țitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a fost formată din cadre didactice de la facultatea sibiană și din membri ai Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului.
„Prima sesiune a examenului de capacitate preoțească din acest an a constat dintr-o probă scrisă, unde candidații au avut de tratat o temă adecvată perioadei în care ne aflăm, și anume «Viața în Hristos prin intermediul Tainei Spovedaniei și Tainei Împărtășaniei», iar candi­dații au avut de tratat acest subiect în contextul urcușului duhovnicesc din Postul Mare spre Sfânta Înviere. A urmat un examen oral în cadrul căruia candidaților le-au fost verificate cunoștințele de liturgică, catehetică și omiletică, fiind urmărite capacitatea lor de a întocmi o omilie și o cateheză și cunoștințele de admi­nis­trație bisericească și drept bisericesc, toate fiind probe eliminatorii”, a spus pr. lect. dr. Emanuel Tăvală, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului. Examenul are o valabilitate de un an pentru candidații care obțin note între 7 și 8,99 și de doi ani pentru cei care obțin note peste 9.