Examen de capacitate preoțească, în Arhiepiscopia Sibiului

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 03 Martie 2018

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc joi, 1 martie, prima sesiune din acest an a examenului de capacitate preoțească din Arhiepiscopia Sibiului. Comisia de examinare a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, și formată din cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu și consilieri eparhiali.

La această sesiune a examenului s-au înscris 10 licențiați în teologie care vor candida mai apoi pentru ocuparea unui post de preot paroh într-unul din cele 11 protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului. Toți cei zece candidați sunt fii duhov­nicești ai Arhiepiscopiei Sibiului și au susținut mai multe probe prin care li s-au evaluat cu­noștințele teologice și de admi­nistrație bisericească. Subiectele au fost elaborate conform cu metodologia susținerii examenului de capacitate preoțească aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

„Candidații au susținut un test psihologic, după care au primit subiectele pentru examenul scris. Aceste subiecte au vizat aspecte legate de teologia postului, perioada în care ne aflăm acum, aspecte legate de Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul și o prezentare teologică a rugăciunii Sfântului Efrem Sirul. În cadrul examinărilor orale, candidații au primit subiecte și întrebări din disciplinele Liturgică, Drept bisericesc și admi­nistrație bisericească. Omiletică și Catehetică”, ne-a spus consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.

Pregătire pentru preoție

Examenul de capacitate pre­oțească este valabil un an de zile pentru candidații care au obținut la finalul probelor o medie între nota șapte și nota nouă, iar pentru cei care obțin o medie peste nota nouă, acest examen este valabil doi ani. Examenul de capacitate preoțească este obligatoriu pentru teologii care vor să ocupe un post de preot paroh și ur­mărește să verifice nu doar cunoștințele teologice ale can­didaților la preoție, ci și abi­litățile administrative de care vor avea nevoie în parohie, precum și disponibilitatea de a deveni misionari în comunitățile unde vor păstori.

A doua sesiune din acest an a examenului de capacitate preo­țească în Arhiepiscopia Sibiului va avea loc în luna octombrie. Tematica pentru această sesiune de toamnă a examenului de capacitate preoțească și toate detaliile organizatorice vor fi publicate din timp pe site-ul www.mitropolia-ardealului.ro