Examen de capacitate preoțească pentru 22 de candidați din Buzău și Vrancea

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 03 Noiembrie 2021

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, marți, 2 noiembrie 2021, la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău, a avut loc o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească pentru absolvenții de Teologie Pastorală care doresc să ocupe un post clerical vacant în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. La concurs s-au prezentat 22 de candidați, fii duhovnicești ai eparhiei.

Comisia de evaluare a fost formată din părinți consilieri de la Centrul eparhial și din preoți profesori de la Seminarul Teologic buzoian.

Examenul a constat dintr-o probă scrisă, la Teologie Dogmatică, și una orală, în cadrul căreia au fost verificate cunoș­tințele din mai multe discipline: Liturgică, Tipic, Pastorală, Omiletică, Catehetică, Muzică bisericească, Drept canonic și Administrație parohială. Cele două probe de concurs au fost precedate de un test psihologic eliminatoriu.

Media de promovare a examenului de capacitate preo­țească este minimum 7,00. Acest examen are valabilitate un an de zile pentru candidații care obțin media sub 9,00 și doi ani pentru cei care obțin cel puțin media 9,00.