Examen de selecţionare pentru clerici în Arhiepiscopia Bucureştilor

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 22 Septembrie 2020

Luni, 22 septembrie, a avut loc proba practică a examenului de selecţionare a candidaţilor pentru posturi vacante de clerici din Bucureşti şi Ploieşti. În Biserica „Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina”, Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, candidaţi pentru ocuparea unor posturi clericale vacante.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe clerici să urmeze exemplul sfinţilor care au propovăduit cu multă îndrăzneală cuvântul Evangheliei, în ciuda numeroaselor suferinţe şi umilinţe la care au fost supuşi de contemporanii lor: „În această zi, Biserica cinsteşte mai mulţi sfinţi. Unul dintre ei este Sfântul Codrat, Episcop al Atenei în perioada apostolilor, cunoscându-i pe unii dintre aceştia şi învăţând de la ei cuvântul Evangheliei. Avea un cuvânt puternic, ceea ce a făcut ca mulţi dintre filosofii atenieni de atunci să îl asculte. Adeseori cuvântul lui i-a convertit la creştinism pe cei care aveau alte credinţe şi de aceea stăpânirea de atunci l-a exilat la Magnesia”, a spus Preasfinţia Sa. 

În cadrul acestei probe a examenului de selecţionare a fost evaluat modul în care clericii şi-au însuşit regulile tipiconale de slujire a Sfintei Liturghii în sobor, precum şi alte abilităţi practice necesare slujitorilor Sfintelor Altare în misiunea de propovăduire a Cuvântului lui Dumnezeu.