Examen pentru obținerea gradului 1 în preoție la București

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 12 Octombrie 2021

Clericii din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au susținut în perioada 11-12 octombrie 2021 examenul pentru obținerea gradului profesional 1 în preoție. Evaluarea candidaților a avut loc în Aula „Iustin Patriarhul” a Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București și a constat în prezentarea lucrărilor alese anul trecut și elaborate în acest răstimp. Anul acesta s-au înscris 99 de preoți.

Comisia de evaluare, prezidată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a fost formată din profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucu­rești și consilieri din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează TRINITAS TV.

„Clericii au fost programați în două zile, pentru a se evita aglomerarea acestora. Sunt programați pe ore, astfel încât fiecare cleric să aibă timpul necesar prezentării rezultatelor acestei cercetări, deopotrivă științifice și pastoral-misionare, în fața unei comisii. După obținerea acestui grad, clericul este încadrat la gradul 1, ceea ce înseamnă că beneficiază de o creștere a salariului de încadrare și, în același timp, promovează, acesta fiind ultimul grad profesional pe care îl poate obține un cleric”, a declarat părintele Dumitru Ștefă­nescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Prin temele alese, candidații elaborează lucrări actualizate la contextul societății contemporane, căutând mijloace de a răspunde provocărilor întâlnite.

„Astăzi se simte mai mult ca oricând nevoia unei implicări cât mai active din partea preoților într-o societate atât de secularizată. Această pregătire permanentă a preoților îi ajută să găsească mijloacele necesare atât pentru a-i catehiza pe credincioși, cât și pentru a cunoaște problemele spirituale cu care ei se confruntă. Credem că această cercetare pe care ei o întocmesc pe parcursul unui an de zile îi poate ajuta să găsească cele mai bune mijloace pentru a putea fi de folos credincioșilor pe care îi păstoresc”, a spus diac. Eugen Maftei, consilier eparhial la Sectorul învățământ și acti­vități cu tineretul.

Clericii care au absolvit cursurile de doctorat cu examen de admisibilitate sunt încadrați la gradul 1, la cerere, în baza unui dosar.